Eκδήλωση με θέμα «Ο μαγικός κόσμος των ορυκτών του Αιγαίου» διοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και το ΝΟΗΣΙΣ, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των γεωλογικών υλικών που έχει προσφέρει η περιοχή του Αιγαίου στους κατοίκους του και που δημιουργήθηκαν μέσα από πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Παράλληλα, επιδιώκει να συστήσει στο ευρύ κοινό και, κυρίως, στους νεαρούς επισκέπτες, τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και πετρωμάτων, των υλικών που συνθέτουν τη γη μας και μαγεύουν με την ανεξάντλητη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων ακόμη και το πιο ανυποψίαστο κοινό.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει την ομιλία στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ του Βασίλη Μέλφου, λέκτορος του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, με θέμα «Ορυκτά και πετρώματα στο Αιγαίο: μία διαχρονική σχέση με την εξέλιξη του πολιτισμού». Η ομιλία αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Αιγαίο, που θα ακολουθήσει τους ορυκτούς θησαυρούς από νησί σε νησί και θα αναδείξει τη σπουδαιότητά τους με το πέρασμα των αιώνων. Οι ορυκτές πρώτες ύλες, που εξορύσσονται ακόμη και σήμερα στο Αιγαίο, αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην εδραίωση και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Θα παίξουν όμως και σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αφού νέα κοιτάσματα δημιουργούνται μέσα από τις έντονες τεκτονικές, ηφαιστειακές και ιζηματογενείς διεργασίες που συντελούνται εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε αυτό το ηπειρωτικό περιθώριο. Η χρησιμότητα των ορυκτών και των πετρωμάτων συνδυάζεται με τα μοναδικά χρώματα και τα ιδιόμορφα σχήματα των κρυστάλλων που αναδεικνύουν την ομορφιά του γεωλογικού μακρόκοσμου και μικρόκοσμου στο Αιγαίο και που έχουν αποτυπωθεί σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον ομιλητή.

Την παρουσίαση θα ακολουθήσει η οργάνωση στο χώρο της έκθεσης «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» ενός πρωτότυπου εργαστηρίου αναγνώρισης και παρατήρησης ορυκτών και πετρωμάτων. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν και να περιεργαστούν ορυκτά και με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή Τριαντάφυλλου Σολδάτου και της λέκτορος Λαμπρινής Παπαδοπούλου, να μελετήσουν τις ιδιότητές τους και να τα αναγνωρίσουν. Παράλληλα, θα μπορέσουν να γνωρίσουν τη μικροσκοπική δομή πετρωμάτων σε ειδικά μικροσκόπια και να παρατηρήσουν τα μαγευτικά χρώματα και σχήματα των κρυστάλλων που συνθέτουν τα πετρώματα της περιοχής μας. Ειδικά οι μικροί επισκέπτες καλούνται να φέρουν ορυκτά και πετρώματα που ενδεχομένως να έχουν οι ίδιοι συλλέξει από παραλίες και βουνά, ώστε να προσπαθήσουν να τα αναγνωρίσουν, με τη βοήθεια των επιστημόνων που πλαισιώνουν την εκδήλωση.

Πρόκειται για την 4η εκδήλωση σειράς επιστημονικών ημερίδων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», η οποία παρουσιάζεται από τον Φεβρουάριο του 2013 στο ΝΟΗΣΙΣ. Η έκθεση, που πήρε παράταση μέχρι και το Μάιο του 2014, παρουσιάζει, μέσω εντυπωσιακών απολιθωμάτων και πετρωμάτων, πλούσιου φωτογραφικού υλικού, αναπαραστάσεων και οπτικοακουστικών διαδραστικών εφαρμογών, τους μηχανισμούς και τα αποτελέσματα των γεωλογικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή. Έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό αναλαμβάνει ξεναγήσεις σχολείων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών, ενώ για παιδιά άνω των 5 ετών έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, όπως τα «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο».

Πληροφορίες

ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Θέρμη.

Προγραμματισμός επίσκεψης: 2310483000 (εσωτ. 2), Δευτέρα-Παρασκευή 8:30-13:30. Εκπαιδευτικά προγράμματα: 6972 974586 και aegeon.archipelago@gmail.com.