Σε δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου αναφέρεται ότι η Μονή Στουδίου, που οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, θα ανακαινιστεί για να γίνει τζαμί, την ώρα που έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις από ένα σχέδιο για τη μετατροπή της περίφημης βασιλικής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η Μονή Στουδίου, η οποία ιδρύθηκε το 462 και θεωρείται από τους ιστορικούς η σημαντικότερη της Κωνσταντινούπολης, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, κυρίως έπειτα από σεισμούς. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Hürriyet Daily News, οι εργασίες για την ανακαίνιση του παλιού βυζαντινού κτίσματος πρόκειται να αρχίσουν τον ερχόμενο χρόνο.

Πριν από δέκα ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βασιλική της Αγίας Σοφίας θα ξαναγίνει μια μέρα τζαμί. Η δήλωση αυτή του Αρίντς έγινε μέσα σ’ ένα πλαίσιο έντασης, καθώς το AKP κατηγορείται ότι θέλει να εξισλαμίσει τη χώρα.