Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Κύπρος
Όλες οι φωτογραφίες
Tοιχογραφία από τον ναό του Αντιφωνητή, στην Κύπρο (φωτ. Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄).
- +
από Archaeology Newsroom

Τελετή υποδοχής 173 αντικειμένων στη Λευκωσία

Στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία, με μια σεμνή τελετή, θα υποδεχθεί τα 173 αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που έχουν κλαπεί από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στην Κύπρο και μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου της Γερμανίας.

Οι 173 βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στις οποίες είναι έκδηλα τα σημάδια της ανεπανόρθωτης καταστροφής και βίαιης απόσπασης και αποκόλλησης από τη θέση τους, προέρχονται από πολλές ελληνοκυπριακές εκκλησίες και εκκλησίες της Μαρωνίτικης κοινότητας και αποτελούν μοναδικό δείγμα της Κυπριακής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου στην εκκλησιαστική τέχνη. Θα εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης μέχρι την τελική επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν.

Η τελετή υποδοχής των εκκλησιαστικών θησαυρών, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.