Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος το καλοκαίρι από την έναρξη της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στη νήσο Κέρο των Κυκλάδων. Η διαπίστωση εκτεταμένης αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας στο νησί τον Ιούλιο του 1963 οδήγησε έκτοτε σε μία σειρά ανασκαφικών και επιφανειακών ερευνών, από τις οποίες άλλες έχουν ήδη δημοσιευθεί και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ως το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα που διέσωσε ήδη από τα τέλη του 19ου αι. σημαντικά ευρήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού από την Κέρο, συμμετέχει στον εορτασμό του ιωβηλαίου των συστηματικών ερευνών στο νησί με τη διοργάνωση εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 6:00 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα.

Η εκδήλωση διαρθώνεται σε δύο κύρια μέρη:

Στο πρώτο μέρος θα γίνει αναφορά στις πεντηκονταετείς έρευνες στην Κέρο από τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο και θα παρουσιαστούν οι τιμώμενοι πρωταγωνιστές ανασκαφείς, συγκεκριμένα κατά χρονική σειρά οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Aθηνών, Cambridge Χρίστος Ντούμας και Colin Renfrew, και οι επίτιμοι έφοροι Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Κωνσταντίνος Τσάκος, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λίλα Μαραγκού και η επίτιμη έφορος Όλγα Φιλιανιώτου. Στην αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και στις συστηματικές έρευνες που έγιναν θα αναφερθεί συνοπτικά ο αρχαιολόγος Γιώργος Γαβαλάς.

Στο δεύτερο κύριο μέρος της εκδήλωσης ομιλήτρια θα είναι η δρ Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης της κεραμικής από τις πρόσφατες ανασκαφές του Πανεπιστημίου του Cambridge (2006-2008) στη νησίδα Δασκαλιό στο δυτικό άκρο της Κέρου.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του πρώτου τόμου για τα αποτελέσματα των ανασκαφών αυτών στη νησίδα Δασκαλιό από τον καθηγητή Robin Barber, μετά από σύντομη εισαγωγή της διευθύντριας της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγήτριας Catherine Morgan.

Τέλος, θα γίνει μία πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επιφανειακής έρευνας των ετών 2012-2013 στην Κέρο, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπό τη διεύθυνση των καθ. Colin Renfrew, δρος Μαρίζας Μαρθάρη και Αικατερίνης Δελλαπόρτα, από τους δρ Michael Boyd, δρ Neil Brodie και δρ Joshua Wright.