Έπειτα από σχεδόν σαράντα χρόνια «περιπλανήσεων», επιστρέφονται στην Κύπρο έξι μεταβυζαντινές εικόνες που κλάπηκαν από κατεχόμενες εκκλησίες μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι έξι αυτές εικόνες ήταν μέρος της λείας του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aϊντίν Ντικμέν ο οποίος λεηλάτησε μετά την τουρκική εισβολή δεκάδες εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 173 κειμήλια, που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν, θα «επαναπατριστούν» στην Κύπρο στις 30 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου.

Οι έξι εικόνες, τις οποίες μετέφερε στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, είναι των:

1) Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος (40×29 εκ.) του 1811, έργο του αγιογράφου Λαυρεντίου, μαθητή του Κρητικού αγιογράφου Ιωάννη του Κρητός.

2) Αγίου Παντελεήμονος (42×28 εκ.) του 1812, του ιδίου αγιογράφου.

3) Αποστόλου Ανδρέα (41×34 εκ.) του 18ου αι., από τη Μονή Παναγίας Τοχνίου, στις Μάνδρες Αμμοχώστου. Έργο του αγιογράφου Ιωαννικίου της σχολής αγιογράφων της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου.

4) Αποστόλου Μάρκου (56×39 εκ.) του 18ου αι., της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου.

5) Αγίου Παντελεήμονος (45×39 εκ.) του 1854, έργο μαθητή του αγιογράφου Ιωάννη του Κρητός.

6) Η Βαϊφόρος (37×29 εκ.) του 18ου αι., έργο της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου.

Οι έξι εικόνες εντοπίστηκαν κατόπιν πληροφοριών προς την Εκκλησία της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2010 στην γκαλερί πώλησης έργων τέχνης Π. Φον Κούλμερ στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Μετά την ταυτοποίηση των εικόνων, σε συνεργασία με τις κυπριακές αστυνομικές αρχές έγιναν οι ενδεδειγμένες καταγγελίες στις αντίστοιχες γερμανικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες προχώρησαν στην κατάσχεσή τους από τον κ. Φον Κούλμερ. Ακολούθησε επιτυχής προσπάθεια εξώδικου διακανονισμού, κατά προτροπή των γερμανικών αρχών, και έτσι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος μετέβη στο Μόναχο και παρέλαβε από αξιωματικό της γερμανικής αστυνομίας τις έξι εικόνες.