Ένα διαφορετικό μουσείο έχει συσταθεί και λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στον δήμο Σπάρτης και συγκεκριμένα στον Μυστρά, γενέτειρα του συλλέκτη-φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, το όνομα του οποίου φέρει.

Πρόκειται για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

Ο συλλέκτης ξεκίνησε τη συλλογή του στα μέσα της δεκαετίας του ’40 όταν ο πατέρας του, ερχόμενος από την Αμερική, του έκανε δώρο μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1Α τύπου pocket του 1923, η οποία έμελλε να τον οδηγήσει στον χώρο της φωτογραφίας.

Με την πάροδο των χρόνων η συλλογή του άρχισε να αυξάνεται και το 1967 έφθασε να έχει περισσότερες από 300 μηχανές –από τις οποίες οι έξι είναι αεροφωτογραφικές– τις οποίες αγόρασε σε εξευτελιστικές τιμές από παλαιοπωλεία της Νέας Υόρκης, αφού τα χρόνια εκείνα δεν τις θεωρούσαν συλλεκτικά κομμάτια.

Ο Τ. Αϊβαλής συνέχισε να εμπλουτίζει τη συλλογή του με αγορές φωτογραφικών μηχανών από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ικανό δείγμα εξέλιξης των φωτογραφικών μηχανών του 20ού αιώνα. Στη συλλογή του συγκαταλέγονται χαρακτηριστικά μοντέλα των εταιριών Kodak, Agfa, Ansco, Argus, Coronet, Zeiss Ikon, Bilora, Dacora, Ferrania, Minolta, Ilford, Yashica, Nikon, Canon, Olympus, Mamiya, Polaroid, Zenit, Gomz, Practica, Fed, Lomo, μαζί με αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφιση ολόκληρων περιοχών.

Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες του χάρισαν το 2001 μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness και σήμερα μπορεί να τις θαυμάσει κανείς επισκεπτόμενος το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στον Μυστρά.

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Αϊβαλής γεννήθηκε στον Μυστρά το 1934, σπούδασε στην Αμερική και τη Γερμανία και εργάστηκε ως φωτογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας και μέλος του μουσείου της Kodak στη Νέα Υόρκη. Το 2006 συνέγραψε και εξέδωσε το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα «Μυστράς: Ταξίδι στο χρόνο», το οποίο, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έτυχε πολύ καλής ανταπόκρισης.

Το μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στον Μυστρά λειτουργεί καθημερινά 10:15-13:45, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, ομάδα μελών της και εθελοντές ανέλαβαν σε συνεργασία με τον δήμο Σπάρτης, τη λειτουργία και ξενάγηση στο μουσείο κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 έως τις 15:00. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το μουσείο, ύστερα από συνεννόηση, δέχεται ομαδικές επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και άλλων ομάδων.