Την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία στην Οικία του Διόνυσου», στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Πάφου, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 5.30 μ.μ. ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο το αρχαιολογικό υλικό και συνυφασμένες έννοιες, όπως είναι το ψηφιδωτό και η τεχνολογία κατασκευής του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», έχουν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες στην «Οικία του Διόνυσου» σε σύστημα γραφής Braille, ενώ ανάγλυφη κάτοψη της Οικίας δίνει τη δυνατότητα άμεσης κατανόησης του χώρου. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί αντίγραφο ψηφιδωτού με υπερυψωμένες ψηφίδες, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά και το μοτίβο.

Ως μέρος της προσπάθειας για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου και ιδιαίτερα την «Οικία του Διόνυσου», εκδόθηκαν οδηγοί στο σύστημα γραφής Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για άτομα με μειωμένη όραση οι οδηγοί εκδόθηκαν σε μεγεθυμένη γραμματοσειρά. Οι εν λόγω οδηγοί θα προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία ως ευγενική χορηγία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα από ειδικές εκπαιδεύτριες της Σχολής Τυφλών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως οδηγοί των ατόμων με οπτική αναπηρία, με στόχο να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι πιλοτικό και ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλα μνημεία του ιδίου και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Η τελετή έναρξης του πιλοτικού προγράμματος θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. με ξενάγηση στην «Οικία του Διόνυσου» από Αρχαιολογικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η εκδήλωση θα συνεχίσει στο αρχαίο Ωδείο με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσο Μητσόπουλο, τον Δήμαρχο Πάφου κ. Σάββα Βέργα, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Μαρίνα Σολομίδου- Ιερωνυμίδου και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών κα Πελαγία Εγγλεζάκη-Καρπασίτη. Η συναυλία που θα δοθεί από μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, θα αποτελέσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Τέλος, στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου θα φιλοξενείται, για μια εβδομάδα, έκθεση φωτογραφίας με χαρταετό αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κύπρου, με τίτλο «Η κληρονομιά της Κύπρου από Ψηλά» του κ. Thomas Sagory. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο.