Πλήθος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ερεθίζουν το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία με ξεναγήσεις, διαλέξεις και προβολές και εξάπτουν τη φαντασία με εκπαιδευτικά προγράμματα, ομαδικά παιχνίδια και εργαστήρια για παιδιά, θα πραγματοποιηθεί στα μουσεία και σε ποικίλους άλλους χώρους σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 27 και το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Κατά το τριήμερο αυτό εορτάζονται διαδοχικά η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μας μνήμης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο από το 2003 συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994. Είναι δε η μόνη χώρα που από την αρχή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα έχει αφιερώσει μια ξεχωριστή μέρα, την Παρασκευή, στο σχολικό κοινό, παράδειγμα που αρχίζουν να ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και οι υπόλοιπες χώρες.

«Από την εποχή του Ξενίου Διός ο πολιτισμός και ο τουρισμός ήταν και παραμένουν δυο έννοιες με απόλυτη συνάφεια για εμάς τους Έλληνες», δήλωσε με την ευκαιρία τής φετινής διοργάνωσης ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Και συνέχισε: «Εορτάζοντας διαδοχικά, σε ένα τριήμερο, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μουσεία σε όλη τη χώρα μάς καλούν να θαυμάσουμε τους θησαυρούς τους, να παρακολουθήσουμε ξεναγήσεις, προβολές, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, να συναντήσουμε τους αρχαιολόγους και τους άλλους επιστήμονες που έχουν αφοσιωθεί στην προστασία και την προβολή των μνημείων μας. Στην ουσία, να συναντήσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και ό,τι μας ενώνει».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ