Τη μαζική συμμετοχή των μελών του και όλων των συναδέλφων του ΥΠΠΟΑ στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στα «ογκώδη απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα», χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, «η συμμετοχή στην απεργία είχε ως αποτέλεσμα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της απεργίας, πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα να παραμείνουν κλειστές με ποσοστά συμμετοχής από 70-100% (Δ΄ ΕΠΚΑ-Ναύπλιο, 7η ΕΒΑ-Λάρισα, ΛΑ΄ ΕΠΚΑ-Ξάνθη, ΚΒ΄ ΕΠΚΑ-Ρόδος κ.ά), καθώς και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία (Κνωσός, Φαιστός, Επίδαυρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κ.ά.)».

Επίσης, ο Σύλλογος πληροφορεί ότι «καθ’ ολη τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν τοπικές συνελεύσεις, εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά δρώμενα (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες)», ενώ τονίζει ότι «είμαστε αποφασισμένες και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ και όλου του δημόσιου τομέα για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια, για να σταματήσει η πολιτική της διάλυσης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και κάθε δημοσιου αγαθού».

Επίσης, την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μονίμων αρχαιολόγων, καθώς και των υπόλοιπων υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ ενάντια στις απολύσεις, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

«Ο ΣΕΚΑ στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των μονίμων αρχαιολόγων καθώς και των άλλων υπαλλήλων και αντίθετος σε οποιαδήποτε απόλυση στο ΥΠΠΟΑ το οποίο ήδη υπολειτουργεί. Η αποδυνάμωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και σε προσωπικό αλλά και θεσμικά, κρύβει συμφέροντα των περίφημων “επενδυτών” στους οποίους η κυβέρνηση τάζει γη και ύδωρ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι αρχαιολογικές ζώνες, οι χαρακτηρισμένες περιοχές και η αρχαιολογική υπηρεσία πολλές φορές αποτελούν εμπόδιο στην ασυδοσία του κεφαλαίου. Είναι γεγονός ότι αν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα δεν αποτελούσαν το θεμέλιο λίθο του εθνικού αφηγήματος η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιούσε ακόμη και την αρχαιολογική υπηρεσία, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΚΑ.