Η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενός πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» είναι το μήνυμα που το πρόγραμμα θέλει να περάσει στο κοινό, δηλαδή την αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Φέτος, η ευρωπαϊκή αυτή γιορτή έχει θέμα τα «Πρόσωπα του Χρόνου», και θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Η Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις.

– Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, τα παιδιά του δημοτικού θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμη και Ηρωικός Χρόνος». Μέσα σε δύο περίπου ώρες, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους μύθους που κρύβονται στα εκθέματα του μουσείου, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

– Ο «Χρόνος και ο Άνθρωπος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά του δημοτικού σχολείου Πέλλας να πάρουν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι παρατηρητικότητας, προβληματισμού και δημιουργικότητας με θέμα την απεικόνιση και τον ρόλο των ηλικιών του ανθρώπου, όπως αυτά αναπαριστώνται στα εκθέματα του μουσείου.

– Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, τα παιδιά, μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Μακεδονικά Χρονολόγια» και με τη βοήθεια επιγραφών και άλλων εκθεμάτων του μουσείου, θα μάθουν για τις γιορτές στη Μακεδονία κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

– Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, η εκπαιδευτική δράση για σχολεία ονομάζεται «Στου χρόνου τα γυρίσματα, γιορτές πανηγυρίσματα. Από τη βυζαντινή πρωτοχρονιά της 1ης Σεπτεμβρίου και το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στη Λαμπρή και το Πάσχα του δεκαπενταύγουστου».

– «Αρχαία πόλη Έδεσσας: ένα διαχρονικό μωσαϊκό υλικών» λέγεται η εκπαιδευτική δράση που θα πραγματοποιηθεί για σχολικές τάξεις στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προετοιμασία της σχολικής τάξης πριν την επίσκεψη, με προβολή power point, εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και CD δραστηριοτήτων για το σχολείο, μετά την επίσκεψη.

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μουσεία και χώρους: στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, την Παλαιά Μητρόπολη και το Βαρόσι Έδεσσας, καθώς και στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα υποδεχθεί οικογένειες με παιδιά, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκπαιδευτική δράση την οποία σχεδίασε για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του τριήμερου εορτασμού ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο που επιθυμούν να επισκεφθούν:

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347, www.aigai.gr, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: 23820 31160, www.pella-museum.gr, IZ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: 23810 24356, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847, Λόγγος Έδεσσας: 23810 25261.