Από 9 έως 11 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 34ο Εαρινό Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας που διοργανώνει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το ειδικό θέμα που θα απασχολήσει το 34ο Συμπόσιο της ΧΑΕ κατά τη μία από τις τρεις ημέρες της διάρκειάς του είναι: «Η γέννηση, η εξέλιξη και οι προοπτικές της έρευνας για τη βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη στην Ελλάδα. Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και από το θάνατο του Γεωργίου Λαμπάκη».

Η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου που αποτέλεσε ορόσημο στην καθιέρωση του νέου επιστημονικού κλάδου της μελέτης του Βυζαντινού πολιτισμού και της διάσωσης των υλικών τεκμηρίων του συμπίπτει περίπου με την επέτειο του θανάτου του Γεωργίου Λαμπάκη. Οραματιστής όπως ήταν δημιούργησε και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης συλλογής βυζαντινών αρχαιοτήτων, εργάστηκε ακαταπόνητα για τη θεμελίωση των σπουδών της βυζαντινής αρχαιολογίας και για την προστασία των μνημείων. Ίδρυσε επίσης το 1884 την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Με αυτή την αφορμή, το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί την επιστημονική κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην ιστορία της έρευνας, την εξέλιξη της μεθοδολογίας της και τις προοπτικές της.

Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να αποτελούν ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη. Η διάρκειά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15΄ λεπτά της ώρας. Τα θέματα των ανακοινώσεων πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα γίνονται δεκτές ανακοινώσεις των οποίων το περιεχόμενο αναφέρεται σε μνημεία νεώτερα του 1830. Αποκλείεται η περίπτωση της συμμετοχής με δύο ανακοινώσεις, ακόμα και αν η μία από αυτές είναι σε συνεργασία με άλλον ομιλητή ή αν πρόκειται για συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα.

Η επιστημονική–οργανωτική επιτροπή του 34ου Συμποσίου αποτελείται από την πρόεδρο Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, τη γενική γραμματέα Μαρία Παναγιωτίδη, την αντιπρόεδρο Ευγενία Χαλκιά, και τα μέλη Δημήτριο Αθανασούλη και Γιώργο Πάλλη.

Εκτός από τις γενικές εισηγήσεις τις οποίες θα αναθέσει η οργανωτική επιτροπή σε συναδέλφους με σχετική εξειδίκευση, θα γίνουν την ίδια ημέρα και οι συναφείς ανακοινώσεις διάρκειας 15΄ λεπτών της ώρας.

Προβλέπεται η έγκαιρη δημοσίευση συνοπτικών περιλήψεων των εισηγήσεων και των ανακοινώσεων. Όπως και στα προηγούμενα Συμπόσια, η δημοσίευση αυτή έχει το χαρακτήρα της πρώτης παρουσίασης με σκοπό την ενημέρωση.

Μαζί με τις δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν και τις δακτυλόγραφες περιλήψεις των ανακοινώσεών τους χωρίς υποσημειώσεις ή βιβλιογραφία, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν μόνο μικρά γραμμικά σχέδια. Τα κείμενα των περιλήψεων δεν πρέπει να περιλαμβάνουν λιγότερες από 250 λέξεις και οπωσδήποτε όχι περισσότερες από 500 λέξεις.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μαζί με τις περιλήψεις θα πρέπει να σταλούν σε μεγάλο φάκελο (χωρίς ενδιάμεσο δίπλωμα), και οπωσδήποτε σε ηλεκτρονική μορφή (CD) με χρήση Microsoft word στη διεύθυνση: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα 106 75, με την ένδειξη: προς τη Γραμματεία του Συμποσίου της ΧΑΕ (αρμόδια κ. Αικατερίνη Μακρυνικόλα, τηλ. 2132139512) ή με e-mail στη διεύθυνση chae1884@gmail.com.

Δηλώσεις συμμετοχής και περιλήψεις θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014.

Η γλώσσα του Συμποσίου είναι η ελληνική.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον δικτυακό τόπο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας: http://www.chae.gr/index.html