Από την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου (Μικρασιατών 1). Τα προγράμματα του Μουσείου απευθύνονται σε ηλικίες: α) 4-6 ετών, β) 7-9 ετών και γ) 10-12 ετών.

Τα παιδιά συμμετέχοντας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δημιουργία του πλανήτη μας, των ορυκτών και των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων και άλλων στοιχείων της φυσικής ιστορίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από κατασκευές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2013-2014 είναι τα εξής:

— Ανακάλυψε τους Δεινόσαυρους: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι και εισάγονται στον κόσμο των Δεινοσαύρων. Σε έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά θα μάθουν ποιοι ήταν οι δεινόσαυροι, πότε έζησαν, πώς εξαφανίστηκαν, γιατί δεν έζησαν στο χώρο της Ελλάδας και άλλα στοιχεία σχετικά με τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν στον πλανήτη Γη. Σκάβοντας στα πρότυπα ανασκαφικά σκάμματα τα παιδιά βρίσκουν απολιθωμένα νύχια, οστά και δόντια δεινοσαύρων και αναγνωρίζουν σε ποιο ακριβώς είδος δεινοσαύρου ανήκουν.

Μαθαίνω την ιστορία των φυτών: Στο νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν πώς εμφανίστηκαν τα φυτά πάνω στη Γη και πώς εξελίχθηκαν στη σημερινή τους μορφή. Στα παιδιά παρέχεται φυτολόγιο που συμπληρώνεται σε κάθε μάθημα με φυτά από το παρελθόν, αλλά και φυτά που υπάρχουν σήμερα. Σκάβοντας τα παιδιά σε πρότυπα σκάμματα βρίσκουν φυτά από τη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, ενώ παρατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κάτω από το μικροσκόπιο. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο μήνες.

Μικροί Ορυκτολόγοι: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωριμία των παιδιών με τα ορυκτά και τα πετρώματα. Σε έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά θα μάθουν τι είναι ορυκτά, τι είναι ηφαίστεια, τι ορυκτά βρίσκουμε μέσα στα σπήλαια και θα κατασκευάσουν μόνα τους ηφαίστεια. Θα μάθουν πώς χρησιμοποιούμε τις ορυκτές πρώτες ύλες στην καθημερινή ζωή μας μέσα από βιωματικά παιχνίδια.

Μικροί Σπηλαιολόγοι: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο των σπηλαίων μέσα από εικόνες και βίντεο από σπήλαια της Ελλάδας και της Μαγνησίας. Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τις υπόγειες ομορφιές του τόπου μας, το πώς δημιουργούνται και πώς διαμορφώνονται μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Μαθαίνουν επίσης για τα ζώα που ζουν μέσα στα σπήλαια, καθώς και για τη χλωρίδα που τα περιβάλλει εξωτερικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα βιωματικά εργαστήρια, από τα οποία τρία πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου. Στο τέταρτο εργαστήριο οι «μικροί σπηλαιολόγοι» οδηγούνται σε κοντινό σπήλαιο του Βόλου, το εξερευνούν με τον ανάλογο εξοπλισμό και μελετούν τα χαρακτηριστικά του. Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά στην εκδρομή δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα στη διαδικασία της εξερεύνησης και της μάθησης. Στο πρόγραμμα παρέχονται όλα τα σπηλαιολογικά υλικά, και περιλαμβάνεται η μετακίνηση με λεωφορείο στο χώρο του σπηλαίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω.

Τα μαθήματα είναι μία φορά την εβδομάδα και πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα. Οι γονείς μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους στη γραμματεία του Μουσείου κάθε μέρα 10:00-14:00, εκτός Δευτέρας. Επίσης, τηλεφωνικά μπορούν να ενημερώνονται στο τηλέφωνο του Μουσείου (24210 36555) ή στην ιστοσελίδα www.volosmuseum.gr