Τη λειτουργία μιας σειράς εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από την προσχολική έως την εφηβεία, καθώς επίσης και σε ενήλικες ανακοίνωσε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Οι εγγραφές για τα οκτώ εκπαιδευτικά εργαστήρια –εμπνευσμένα από τις εκθέσεις «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» που θα φιλοξενεί το Τελλόγλειο τους επόμενους μήνες– ξεκινούν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Εργαστήρια για παιδιά

Δύο Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά – Ουράνιο Τόξο (ηλικίες 4-6 ετών, Σάββατο 10:00-12:00, Κυριακή 10:00-12:00)

Το Εργαστήριο Δημιουργικής έκφρασης για παιδιά «Ουράνιο Τόξο» αποσκοπεί στην εισαγωγή και εξοικείωση του παιδιού με τον μαγικό κόσμο της τέχνης. Με εμπειρία και γνώση των ιδιαίτερων αναγκών της τρυφερής ηλικίας, εξειδικευμένοι παιδαγωγοί, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αξιοποιούν μεθόδους προσέγγισης και διδασκαλίας οικείες για τα παιδιά, όπως το παραμύθι και η δραματοποίηση. Στοχεύουν στη γνωριμία των λιλιπούτιων μαθητών με τη ζωγραφική και τις κατασκευές, έχοντας ως άξονα τις δύο εκθέσεις, που φιλοξενεί το Τελλόγλειο, «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια».

Μέσα από την παρατήρηση των έργων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία του χρώματος, της γραμμής, τη χρήση διαφορετικών υλικών, όπως τέμπερες, νερομπογιές, ακουαρέλες, αλλά και τεχνικών, όπως το κολάζ. Επίσης ζωγραφίζουν –όπως η Βάσω Κατράκη– βότσαλα κι άλλα πρωτότυπα υλικά. Αφομοιώνουν δημιουργικά τις γνώσεις αυτές και τις αξιοποιούν στα δικά τους έργα. Παράλληλα κοινωνικοποιούνται, καθώς μαθαίνουν να λειτουργούν ως μέλη μιας ευρύτερης ομάδας ακολουθώντας τους κανόνες που επιτάσσει το εικαστικό παιχνίδι.

Διάρκεια εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

— Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης – Ζωγραφικής (ηλικίες 7-10 ετών, Κυριακή 10:00-12:00)

Με αφορμή τις εκθέσεις «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» τα παιδιά καλούνται να εμπνευστούν από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια, κολάζ, ακουαρέλες. Οι πηγές έμπνευσης είναι πολλαπλές, από τα θεατρικά κοστούμια και τις μακέτες έως την ελληνική μυθολογία, το τοπίο, τους ψαράδες, την προσωπογραφία. Με βάση αυτή την πλούσια θεματολογία δημιουργούν, πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές, αναγνωρίζουν τις κλίσεις και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.

Διάρκεια εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

— Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης – Ζωγραφική-Χαρακτική-Ιστορία της τέχνης (ηλικίες 10-12, Κυριακή 12:30-14:30)

Με αφορμή την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» που θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο, το Ίδρυμα οργανώνει ένα νέο εκπαιδευτικό κύκλο για παιδιά, ο οποίος συνδυάζει τη ζωγραφική και τη χαρακτική με την ιστορία της τέχνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο έργο της Κατράκη, της μοναδικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας που διακρίθηκε στο πλαίσιο μιας Μπιενάλε κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Οι μικροί μαθητές θα παρατηρήσουν τα έργα της, τις πετρογραφίες της, με αντικειμενικό σκοπό να κατανοήσουν τον τρόπο κατασκευής τους. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους χαρακτικά και θα αντιληφθούν τα στάδια από τα οποία περνά ο καλλιτέχνης έως την τελική δημιουργία. Πέρα από την χαρακτική οι μικροί μαθητές θα ασχοληθούν και με άλλες τεχνικές, όπως το κολάζ.

Διάρκεια εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

— Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά – Τμήμα Θεάτρου-Σκηνογραφίας (ηλικίες 7-10, Σάββατο 10:00-12:00)

Το εργαστήριο του Θεατρικού Παιχνιδιού και της Δραματοποίησης αποτελεί στην ουσία προπαίδεια για τον κόσμο του Θεάτρου. Αφετηρία αποτελούν οι δύο εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Τελλόγλειο την περίοδο φθινόπωρο-χειμώνας 2013, «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια». Τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν τα έργα τέχνης, τα κουστούμια, τα σκηνικά και τις μακέτες, που προέρχονται από τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Όπερα Θεσσαλονίκης. Να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες, τους δικούς του ήρωες, χωρίς δεσμεύσεις από τις πρωτότυπες δημιουργίες. Κατασκευάζουν τα δικά τους σκηνικά, τις δικές τους στολές και μακέτες. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, απελευθερώνονται, εκφράζονται, επικοινωνούν και παράλληλα μαθαίνουν να συνεργάζονται ως μέλη ενός ευρύτερου συνόλου.

Διάρκεια εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

— Εργαστήριο Όπερας για νέους «OperΑmo» (ηλικίες 9-15, Σάββατο 17:30-20:00)

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση των Βάγκνερ και Βέρντι θα πραγματοποιήσει ένα πρωτοποριακό εργαστήριο όπερας «ΟperΑmo» για παιδιά και νέους ηλικίας 9 έως 15 ετών. Στην περιπέτεια αυτή, τα παιδιά θα μυηθούν στα μυστικά της όπερας μελετώντας τον Ριγκολέττο του Βέρντι. Τραγουδώντας, παίζοντας και κατασκευάζοντας, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μέσω βιωματικών δράσεων με το μαγικό κόσμο της Όπερας μπαίνοντας τα ίδια όχι μόνο στα κοστούμια αλλά και στους ρόλους που θα υποδυθούν, παίζοντας στις πιο ωραίες σκηνές του Ριγκολέττο και ερμηνεύοντας τις διασημότερες άριές του. Θα γνωρίσουν μέσα από πολύτεχνες και δημιουργικές δραστηριότητες την εξαίσια μουσική μιας από τις πιο σημαντικές όπερες του Βέρντι, την υπόθεση του έργου μέσα από την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία των ρόλων, αλλά και την αύρα μιας πολύ μακρινής εποχής μέσα από τη σκηνογραφική και ενδυματολογική καθοδήγηση. Θα ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία της γέννησης μίας όπερας, ενώ στο τέλος της διαδρομής αυτής, οι νεαροί τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι θα παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τη δική τους ιδιαίτερη εκδοχή του Ριγκολέττο.

Οι εγγραφές για το συγκεκριμένο εργαστήριο όπερας θα πραγματοποιηθούν: Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 και Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 201, 10.00-13.00.

Προσοχή: απαραίτητη η παρουσία του παιδιού που θα συμμετέχει κατά την εγγραφή. Κόστος: 150 ευρώ.To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή. Διάρκεια εργαστηρίου: 5 Οκτωβρίου 2013 – 5 Απριλίου 2014

Εργαστήρια για ενήλικες

— Εργαστήριο χαρακτικής για ενήλικες (Τετάρτη 17:00-19:30)

Ο χαράκτης Γιάννης Καψιδάκης συνεργάζεται για ακόμη μία φορά με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, πραγματοποιώντας εργαστήρια για ενήλικες σε τρεις κύκλους, με αφορμή την έκθεση της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Οι κύκλοι θα είναι ανεξάρτητοι. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθήσει έναν, δύο ή και τους τρεις κύκλους.

Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ για κάθε κύκλο. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή. Διάρκεια εργαστηρίου: Α’ κύκλος: 2,9,16,23 Οκτωβρίου 2013. Β’ κύκλος: 30 Οκτ. και 6,13,20 Νοεμβρίου. Γ’ κύκλος: 27 Νοεμβ. και 4,11,18 Δεκεμβρίου.

— Χορωδιακό εργαστήριο για ενήλικες- «CantusArte» (Παρασκευή 18:00-20:00)

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση των Richard Wagner και Giuseppe Verdi θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο χορωδίας «CantusArte» για ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη φωνή τους μέσα από ειδικές τεχνικές φωνητικής και να μελετήσουν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις γνωστότερες όπερες παγκοσμίως, όπως Ναμπούκο, Αΐντα, Τραβιάτα, Τροβατόρε, Κουρέας της Σεβίλλης, Κάρμεν και πολλές πολλές άλλες… όμως δε θα σταματήσει εκεί αυτή η μουσική εξερεύνηση. Κομμάτια από γνωστά musical (Cats, Cabaret, Ωραία μου κυρία κ.ά.), ελληνικές οπερέτες των Σακελλαρίδη και Χατζηαποστόλου, ρετρό (Γούναρης, Βέμπο κ.ά.) και υλικό από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι (Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Λοΐζος κ.ά.) θα μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές δημιουργίας και απόλαυσης.

Κόστος: 100 ευρώ. To ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή. Διάρκεια εργαστηρίου: 4 Οκτωβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2014.

Οι εγγραφές αρχίζουν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ενώ θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Καθημερινά, 9.00-14.00. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, tηλ.: 2310991615, 2310247111 και 2310991611, www.teloglion.gr, email: edu@teloglion.gr, teloglion@teloglion.gr.