Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Ιστορίης Επίσκεψις – Μία επαναπροσέγγιση της Ιστορίας, των προβλημάτων και των μεθόδων της» διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιδιώκει, μέσω εποπτικών μαθημάτων πυκνής στόχευσης, να φέρει τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επαφή με τους τρέχοντες προβληματισμούς και τις νέες κατευθύνσεις της Ιστορίας (έννοια των θεσμών, του έθνους, της κοινότητας, της ταυτότητας / ιστορία των ηλικιακών φάσεων, του φύλου, της οικογένειας, του περιβάλλοντος, των νοοτροπιών κ.λπ.), να καταδείξει την ιστορικότητα των εννοιών με βάση τις οποίες συζητούνται οι διαφορετικές ιστορικές περίοδοι και θεματολογίες, να συνεξετάσει την ελληνική ιστορία με την ιστορία όμορων ή μη λαών, να παρουσιάσει τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί στο έργο τους, να αναδείξει τις διαδρομές και τις κατασκευές της μνήμης και να εκθέσει τις πρακτικές της προφορικής ιστορίας.

Τα μαθήματα καλύπτουν ευρείες θεματικές ενότητες όπως: Ο αρχαίος κόσμος: Ανατολή – Ελλάδα – Ρώμη / Ο Βυζαντινός κόσμος και οι γείτονές του / Ο δυτικός κόσμος στους Μέσους και Νεότερους χρόνους / Η Οθωμανική ιστορία: από το οθωμανικό εμιράτο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού μιας αυτοκρατορίας (14ος αι. – αρχές 20ού αι.) / Ο Νέος Ελληνισμός υπό τους Λατίνους και τους Οθωμανούς (13ος-19ος αι.): θεσμοί, ιδεολογίες, ταυτότητες, πολλαπλές πραγματικότητες / Η ελληνική ιστορία στον μακρό 19ο αιώνα: εθνικές στοχεύσεις, κοινωνικές ανατροπές και πολιτικοί θεσμοί / Διασπορά, μετανάστευση, προσφυγιά: οι Οδύσσειες του Ελληνισμού (15ος-20ός αι.) / Ο ελληνικός 20ός αιώνας: ελπίδες και συγκρούσεις στην εποχή των άκρων / Τομές και ωσμώσεις στην Παγκόσμια Ιστορία.

Παράλληλα με την κεντρική ιστορική προβληματική, στα μαθήματα θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν οι αισθητικές αναζητήσεις και τα κύρια χαρακτηριστικά των διαφόρων μορφών της τέχνης της κάθε εποχής.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αν. Καθ. Μ. Ευθυμίου.

Πότε και πού

Χρόνος: 1 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2013 (Παρασκευή, 15.00-21.00, και Σάββατο, 9.00-15.00). Συνολική διάρκεια μαθημάτων: 72 ώρες.

Χώρος: Υποδιεύθυνση Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, 3ης Σεπτεμβρίου 14.

Το Πρόγραμμα προσφέρεται αφιλοκερδώς από τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 16 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής εδώ.