Την έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τίτλο «Ιλιάδα η εμή» θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση, η περιοδεία της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, περιλαμβάνει 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.

Επεξηγηματικά σχόλια και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να βρουν στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) που τη συνοδεύει.

«… Πρόσφατα, χρειάστηκε να αντλήσω δυνάμεις από μύθους. Ή, μάλλον, να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω» γράφει για το έργο του ο ζωγράφος. «Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη “δική” μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

»Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί· χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς φόρμες και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη “δική” μου Ιλιάδα· με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00. Για τον καλλιτέχνη και το έργο του θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ηπείρου, Ανδρέας Κατσούρης, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Ανάπλους», Βασιλεία Κατσάνη.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα ντύσουν με τις νότες τους οι μουσικοί Γιώργος Γαβριήλ (φωνή) και Θεόδωρος Παλτόγλου (πιάνο), ερμηνεύοντας αγαπημένα κομμάτια Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καθώς και άσματα σε κυπριακή διάλεκτο.

Η παρουσίαση της έκθεσης σχεδίων «Ιλιάδα η εμή» του Γιώργου Κούμουρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται με τη συνεργασία του γραφείου πολιτισμικών και μορφωτικών δράσεων «Ανάπλους».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της έκθεσης θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιλιάδα η εμή. Η δική μου Ιλιάδα», για οργανωμένες σχολικές ομάδες Α΄-Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την πρακτική ενασχόληση των μικρών επισκεπτών με τα φιλοξενούμενα εικαστικά έργα θα επιχειρηθεί ένας διαθεματικός τρόπος προσέγγισης και ανάγνωσης της ομηρικής Ιλιάδας σε ανοικτό διάλογο με τα εκφραστικά μέσα και τα μηνύματα των έργων της Ιλιάδας του Γιώργου Κούμουρου.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (28ης Οκτωβρίου 2), 7 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2013. Θερινό Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-21.00 / Δευτέρα: κλειστό. Πληροφορίες: 26650 28539, 21417, e-mail: lbepka@culture.gr