Το μουσείο Γκετί ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αίρει τους περιορισμούς στη χρήση φωτογραφιών των οποίων κατέχει τα δικαιώματα ή υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μουσείου, Τζιμ Κούνο ανακοίνωσε τα παραπάνω σε ανάρτηση στο ιστολόγιο The Iris.

«Από σήμερα το Γκετί διαθέτει δωρεάν όλες τις φωτογραφίες των οποίων κατέχει τα δικαιώματα ή εκτίθενται δημόσια, ώστε να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό», έγραψε ο Κούνο αναφορικά με το νέο πρόγραμμα.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν 4.600 φωτογραφίες από το Μουσείο Τζ. Πολ Γκετί, διαθέσιμες σε υψηλή ανάλυση στον ιστότοπο του Γκετί, προς χρήση -αντιπροσωπεύουν 4.689 αντικείμενα (κάποιες δείχνουν περισσότερα από ένα αντικείμενα), μεταξύ των οποίων πίνακες, σχέδια, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αρχαιότητες, γλυπτά έργα και διακοσμητικά. Το μουσείο στοχεύει να προσθέσει κι άλλες εικόνες μέχρι, σταδιακά, όλες οι εικόνες που βρίσκονται στο δικτυακό του τόπο ή ανήκουν στο Γκετί από πλευράς δικαιωμάτων να είναι διαθέσιμες, χωρίς περιορισμούς, διαδικτυακά.

Προς το παρόν, το Ινστιτούτο Έρευνας Γκετί προσδιορίζει τις εικόνες από τις ειδικές συλλογές του που μπορούν να είναι απευθείας διαθέσιμες μέσω του προγράμματος αυτού και το Ινστιτούτο Συντήρησης Γκετί εργάζεται ώστε να καταστούν διαθέσιμες οι φωτογραφίες των προγραμμάτων του ανά τον κόσμο.

«Το Μουσείο χαίρει ιδιαιτέρως που καθιστά τις εικόνες αυτές διαθέσιμες ως ένα πρώτο βήμα μιας κίνησης όλου του ιδρύματος Γκετί προς την πραγματοποίηση της ιδέας του ανοικτού περιεχομένου», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Τζ. Πολ Γκετί, Τίμοθι Ποτς. «Οι συλλογές του Γκετί έχουν μεγάλη ζήτηση σε δημοσιεύσεις, έρευνα και μια πλειάδα προσωπικών χρήσεων και είμαι ευτυχής που με την πρωτοβουλία αυτή θα είναι αμέσως διαθέσιμες σε όλο τον πλανήτη σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Μέχρι πρότινος, το Μουσείο Γκετί καθιστούσε τις εικόνες του διαθέσιμες μετά από αίτηση και την καταβολή αντιτίμου, ενώ ενέκρινε τη χρήση κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Από σήμερα, ενώ το Γκετί θα απαιτεί πληροφορίες σχετικά με τη μέλλουσα χρήση των εικόνων, δεν θα περιορίζει τη χρήση τους και δεν θα ζητά αντίτιμο για την αποθήκευση των εικόνων στον υπολογιστή του κάθε ενδιαφερόμενου.

«Το Γκετί ιδρύθηκε για να προωθήσει τη ‘διάχυση της καλλιτεχνικής και γενικής γνώσης’ στις οπτικές τέχνες, και το πρόγραμμα αυτό πηγάζει κατευθείαν από την αποστολή αυτήν. Σε έναν κόσμο όπου, σταδιακά, η τάση είναι προς μια πιο ελεύθερη πρόσβαση σε όλο και περισσότερη πληροφορία και πηγές, βγάζει περισσότερο νόημα το να μειωθούν τα εμπόδια της εμπειρίας των συλλογών μας για το κοινό», προσθέτει ο Κούνο.