Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές κοντά στο Royal Borrough, στην περιοχή του Windsor στην Αγγλία, ανακάλυψαν το σώμα μίας γυναίκας, ανώτατης κοινωνικής τάξης, ηλικίας 4400 χρονών, με τα χρυσά κοσμήματα που την συνόδευαν στη μεταθανάτια ζωή της. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε 18 μήνες πριν αλλά η επίσημη ανακοίνωση έγινε πρόσφατα, με την ολοκλήρωση  της αρχικής ανάλυσης των οστών. 

Σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, της οποίας ηγείται ο Gareth Chaffey, μέλος του  Wessex Archaeology, η ταφή συνιστά το πιο παλαιό γνωστό παράδειγμα τέτοιου μεγάλου πλούτου. Η γυναίκα, που πέθανε στην ηλικία των 40 ετών, είχε ταφεί με το κεφάλι προς τον νότο και φορούσε  κολιέ από διπλωμένο χρυσό έλασμα, κεχριμπάρι και χάντρες λιγνίτη.  Ακόμα και τα κουμπιά ήταν από κεχριμπάρι, αν και χρησιμοποιούνταν για να ασφαλίσουν το άνω μέρος του ενδύματος ταφής που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται ότι φορούσε και ένα βραχιόλι από χάντρες λιγνίτη. Η νεκρή κρατούσε ένα κεραμικό δοχείο 25 εκατοστών ψηλό που ήταν διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, πιθανότατα ως μέρος των νεκρικών τελετών. 

Πιστεύεται ότι η ταφή της έλαβε χώρα περίπου 2 αιώνες μετά την κατασκευή του Stonehenge, κάπου 60 μίλια νοτιοδυτικά. Είναι γνωστό ότι στη νότια Βρετανία, κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού, κάποιοι υψηλά ιστάμενοι άνδρες κάτεχαν χρυσό, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν μία γυναίκα της εποχής στην οποία αποδόθηκε το ίδιο υλικό. Είναι, επίσης, μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι τα πολύτιμα υλικά εισήχθησαν από μακριά, αλλά πάντα  από μέρη της Βρετανίας: ο χρυσός προέρχεται από εκατοντάδες μίλια δυτικά και το κεχριμπάρι από την ακτή της Βρετανίας στη Βόρεια θάλασσα.

Οι αρχαιολόγοι δίνουν, επίσης, μεγάλη σημασία στην κατεύθυνση του σώματος. Συχνά άνδρες και γυναίκες της εποχής του Stonehenge θάβονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις: τα κεφάλια των ανδρών έδειχναν τον βορρά ενώ των γυναικών τον νότο. Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική και ανθρωπολογική έρευνα στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες ίσως συνδυάζονταν με τον ζεστό και θερμό νότο, ενώ οι άνδρες θεωρούσαν ότι ενσωμάτωναν τις ιδιότητες του σκληρού και κρύου βορρά.  

Σύμφωνα με τον διευθυντή, τον κύριο Mr. Chaffey, η γυναίκα ήταν πιθανότατα ένα σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας της, ενώ θα μπορούσε να κατείχε κάποια θέση που της έδινε πρόσβαση σε πολύτιμα, σπάνια και εξωτικά αντικείμενα. Θα μπορούσε να ήταν μία ηγέτης, κάποια με δύναμη και εξουσία, ή πιθανότερα μέλος κάποιας σημαντικής οικογένειας, ίσως μία πριγκίπισσα ή μία βασίλισσα. Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια μίας ανασκαφής που άρχισε πριν από 10 χρόνια και έχει δώσει πλήθος σημαντικών ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 4 νεολιθικών οικιών της πρώιμης εποχής του Χαλκού, 40 ταφών και 3 αγροκτημάτωντης ίδιας εποχής και διαφόρων οικισμών της εποχής του Σιδήρου.