Ιστορικά και μυθολογικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη θα «συνομιλήσουν» με αρχαιότητες που βρίσκονται στο κέντρο της ποίησής του στη νέα έκθεση με τίτλο «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», η οποία ξεκινά τον Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το Έτος Καβάφη, όπως έχει κηρυχθεί το 2013, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή (και 80 χρόνια από τον θάνατό του), ενώ ο τίτλος της παραπέμπει στον γνωστό στίχο του «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες».

«Από τη μία θα παρουσιάζεται το ποίημα με αναφορές σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και από την άλλη ένα επεξηγηματικό κείμενο για τα πρόσωπα ή θέματα που αναφέρει ο Καβάφης. Ο τρόπος έκθεσης ωστόσο θα είναι με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να “παίρνει” και κάτι μαζί του όταν θα φεύγει από το μουσείο», δήλωσε ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» για τον προσωρινό δανεισμό 80 αρχαίων έργων στο εν λόγω μουσείο.

«Θα τονίζεται το κεντρικό νόημα του ποιήματος», εξήγησε ο κ. Σταμπολίδης ως προς το σκεπτικό της έκθεσης, δίνοντας το παράδειγμα του έργου «Διορία του Νέρωνα», στο οποίο «πρωταγωνιστούν» δύο πρόσωπα: ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και ο πρώην ύπατος Γάλβας. Οι προτομές τους θα πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη αναφορά, ενώ εναλλαγές φωτός θα αναδεικνύουν πρώτα το μπροστινό μέρος της κεφαλής του Νέρωνα και μετά του Γάλβα, που θα βρίσκεται ακριβώς από πίσω, δίνοντας και το στίγμα του ποιήματος: Το έργο αναφέρεται στον δελφικό χρησμό προς τον Νέρωνα, που τον προειδοποιούσε «τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται», στον εφησυχασμό του νεαρού ακόμα αυτοκράτορα, καθώς ήταν μόνον 30 ετών, αλλά και στον διάδοχό του, τον 73χρονο Γάλβα, που την ίδια ώρα συνάθροιζε κρυφά το στράτευμα στην εναντίον του επανάσταση.

Τα έργα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, τις Α΄, Β΄, Γ΄, Ε΄, ΚΑ΄, ΚΖ΄, ΛΖ΄, ΛΘ΄ Εφορείες Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, ενώ θα περιλαμβάνονται και δύο νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η διάρκεια της έκθεσης, που γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, θα είναι από 26 Νοεμβρίου 2013 ως 31 Μαρτίου 2014.