Άγνωστη αρχαιολογική θέση ήρθε στο φως στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου στη Σκόπελο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γλυκερίας Υδραίου στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για θέση, πιθανότατα Κλασικής Εποχής, η οποία εντοπίστηκε στις παρυφές της υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής και βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τις δύο ήδη γνωστές αρχαιολογικές θέσεις, την ακρόπολη και την κάτω πόλη, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι σωστικές ανασκαφές της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο, εντάθηκαν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2013, έχουν ως στόχο να αποσαφηνίσουν τον χαρακτήρα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καινούργιας αρχαιολογικής εγκατάστασης που ήρθε στο φως.

«Η συγκεκριμένη θέση έγινε αντιληπτή από τα πολλά θραύσματα των αγγείων που υπήρχαν στην επιφάνεια του εδάφους και αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των εκσκαφών που πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου», αναφέρει η Προϊσταμένη της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου.

Μέχρι στιγμής η ανασκαφή έχει φέρει στο φως επιχώσεις, δηλαδή στρώματα χωμάτων με κεραμική. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, δηλαδή τοίχοι κτιρίων ή κάποια άλλα μόνιμα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για μεμονωμένη εγκατάσταση, αγροτική εγκατάσταση ή μικρό οικισμό αντίστοιχα.

Η έρευνα θα επεκταθεί και στον παρακείμενο λόφο, προκειμένου οι αρχαιολόγοι να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για τον χώρο και τα ευρήματα, που ανάγονται πιθανότατα στον 4ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνουν πολλά θραύσματα αμφορέων αλλά και αγγείων καθημερινής χρήσης, τα οποία παραπέμπουν ενδεχομένως σε αγροτική εγκατάσταση, που σχετιζόταν με την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού.