Απεβίωσε στις 9 Ιουνίου στο σπίτι του στο Καίμπριτζ της Αγγλίας ο Μάρτιν Μπέρναλ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, και γνωστός στην Ελλάδα για της εισήγηση της θεωρίας της Μαύρης Αθηνάς.

Γιος του επιστήμονα Τζ. Ντ. Μπέρναλ και της συγγραφέα Μάργκαρετ Γκάρντινερ, ο Μάρτιν Μπέρναλ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Μαρτίου του 1937. Εκπόνησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Κολέγιο Κινγκς του Καίμπριτζ, με αντικείμενο την Μανδαρινική Κινέζικη γλώσσα, ενώ συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στις ΗΠΑ (Πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Χάρβαρντ). Μετά την εκπόνηση και του διδακτορικού του ο Μπέρναλ συνέχισε ως ακαδημαϊκός, ως συνεργάτης του κολεγίου του στο Καίμπριτζ αλλά και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, μοιράζοντας τη ζωή του μεταξύ δύο ηπείρων. Πολύγλωσσος και λάτρης των ταξιδιών μιλούσε Κινέζικα, Μπαντού, Βιετναμέζικα, Γιαπωνέζικα, Εβραϊκά, Ελληνικά, διάφορες αρχαίες αιγυπτιακές διαλέκτους, Γερμανικά και Ισπανικά. Κατάφερε επίσης να ζήσει και να συμπληρώσει τις σπουδές του και στην Κίνα, να ταξιδέψει και να γράψει για το Βιετνάμ κατά τον πόλεμο, και να εργαστεί στο Μαλάουι της Αφρικής.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Μπέρναλ περιλάμβαναν τον κινέζικο σοσιαλισμό και τη βιετναμέζικη ιστορία και πολιτική. Μετά όμως άλλαξε δραματικά κατεύθυνση ασχολούμενος με τον αρχαίο Μεσογειακό κόσμο. Υιοθετώντας κατά μεγάλο μέρος αφροκεντρικές απόψεις, δημοσίευσε το 1987 το πρώτο μέρος της τριλογίας του με τίτλο «Μαύρη Αθηνά: οι αφροασιατικές ρίζες του Κλασικού πολιτισμού». Η θεωρία, που υποστήριζε ότι οι επιρροές του αρχαίου ελληνικού πνευματικού πολιτισμού από την Αφρική και την Ασία είχαν υποτιμηθεί, κυρίως λόγω του ρατσιστικού και ρομαντικού υποβάθρου των διανοούμενων από τον 18ο αι. κ.ε., δέχτηκε σκληρή κριτική από ακαδημαϊκούς, κυρίως από τη Μαίρη Λέφκοβιτς που έγραψε σε απάντησή του το έργο «Όχι Πέρα από την Αφρική: πώς ο Αφροκεντρισμός δικαιολογεί τη διδασκαλία του μύθου ως ιστορίας». Ο Μπέρναλ απάντησε στις κριτικές με ακόμη ένα δικό του βιβλίο καθώς και διαλέξεις, μια ταινία και προγράμματα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η κηδεία του Μάρτιν Μπέρναλ θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στο Καίμπριτζ ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνες δεήσεις γι αυτόν στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.