Τα τελευταία δύο χρόνια η ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου προχώρησε σε μια ενδελεχή καταγραφή μιας σειράς οικείων στους περισσότερους «Τζιώτες» κατοίκων και παραθεριστών του νησιού, με τη μορφή μικρών ως επί το πλείστον πορτρέτων ολοκληρωμένων με ελαφρά υλικά, κοντά στα οποία προτείνονται και γλυπτά μικρού ή μεσαίου μεγέθους από ξύλο ή αλουμίνιο.

Παράλληλα ωστόσο με την εικαστική της «καταγραφή» η Γεωργία Μπλιάτσου προχώρησε σε κάτι εξίσου σημαντικό: την «εγγραφή» και «απο-γραφή» του γοργού προφορικού λόγου των κατοίκων της Κέας που ποζάρουν για τα πορτρέτα τους. Άλλοτε σε ελάχιστες λέξεις και άλλοτε στο σύντομο αλλά εύγλωττο διάστημα μιας εκ βαθέων συμπυκνωμένης εξομολόγησης, οι παλιοί αλλά και οι όψιμοι φίλοι της ζωγράφου τής εμπιστεύονται ανέκδοτα ιστορικά και προσωπικά γεγονότα, κατοχικές αφηγήσεις και μικρά οικογενειακά δράματα, οδηγίες και συνταγές, εφήμερα ήθη και διαχρονικά έθιμα.

Το έργο της αυτό παρουσιάζεται σε έκθεση με τίτλο «Απογραφές της μνήμης – Μαρτυρίες της Τζιας» η οποία θα φιλοξενείται στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής έως τις 20 Ιουνίου 2013.

Η έκθεση συνοδεύεται από σχετική έκδοση που περιέχει τόσο τα πορτρέτα των μόνιμων και περιοδικών κατοίκων της Τζιας που κατέγραψε η ζωγράφος, όσο και τα κείμενα με τις βραχείες ή εκτενέστερες μαρτυρίες τους, καθώς και συνοπτικά εισαγωγικά κείμενα από μελετητές και ανθρώπους του πνεύματος που σχετίζονται με το νησί.

Την επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης έχει η Ίρις Κρητικού και τη γραφιστική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη 09.00-15.00, Τρίτη και Πέμπτη 09.00-15.00, 18.00-21.00, Παρασκευή 09.00-15.00, Σάββατο 10.30-13.30.

Διεύθυνση: Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο (πλησίον ΗΣΑΠ). Τηλ. επικοινωνίας: 210-3318491-5, e-mail: kmnk@otenet. gr, δικτυακός τόπος: www.potterymuseum.gr.