«Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.ά.» είναι ο τίτλος έκθεσης που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Στο Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενούνται περίπου 350 έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983), τα οποία συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτώων αντικειμένων του Μουσείου ενόψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου-Βιβλιοθήκης του Έλληνα κοσμοπολίτη στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Tériade για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αι. Ο Tériade πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία από το εξώφυλλο ως την τελευταία σελίδα.

Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.00, αποτυπώνονται οι σημαντικότερες καλλιτεχνικές τάσεις του 20ού αι. μέσα από έργα που φιλοτέχνησαν οι Picasso, Matisse, Leger, Chagall, Le Corbusier, Giacometti, Miró, Rouault, Bonnard, Laurence, Gris, Gromaire, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες που συμμετείχαν στην εξαιρετική για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο του 20ού αι. προσπάθεια του Tériade.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου – 25 Αυγούστου 2013.