Να «φωτιστούν» οι λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και των ενδιαφερόντων των Αμερικανών αρχαιολόγων Καρλ και Ελίζαμπεθ Μπλέγκεν και να αναδειχτεί το μέγεθος της συμβολής του Καρλ Μπλέγκεν στην προϊστορική αρχαιολογία, στοχεύει η ημερίδα που συνδιοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).

Έντεκα ομιλητές από την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων και αρχαιολόγοι που γνώρισαν το ζεύγος, όπως η Ελίζαμπεθ Γουέις Φρεντς και ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος, καταθέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες τους, στην ημερίδα με τίτλο «Φόρος τιμής στον Carl και την Elizabeth Blegen. Μνήμη της οδού Πλουτάρχου 9». Παράλληλα, θα παρουσιαστεί μια μικρή έκθεση τεκμηρίων από το προσωπικό αρχείο του Μπλέγκεν που φυλάσσεται στην Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα, ενώ κατά το μεσημεριανό διάλειμμα το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου θα ανοίξει τις πόρτες της φιλόξενης οικίας Μπλέγκεν στην οδό Πλουτάρχου 9, όπου επί δεκαετίες υποδέχονταν Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, διπλωμάτες, διανοούμενους και συλλέκτες.

Ο Καρλ Μπλέγκεν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1910 ως μέλος της Αμερικανικής Σχολής, με την επιθυμία να συνεχίσει τις κλασικές σπουδές του στον ελληνικό χώρο και να εμπνευστεί από την απευθείας επαφή με τις αρχαιότητες. Η Ελίζαμπεθ Πιρς έφτασε στην Ελλάδα το 1922 με σκοπό να μελετήσει από κοντά τις αρχαιότητες για τη διδασκαλία της. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα, το 1924, επιλέγοντας ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους το σπίτι στην οδό Πλουτάρχου 9, που μοιράζονταν από κοινού με το, επίσης, ζεύγος αρχαιολόγων, Μπερτ και Ίντα Χιλ.

Ο Καρλ Μπλέγκεν, αρχαιολόγος και καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, συνέδεσε το όνομά του με δύο ανασκαφές-σταθμούς: της Τροίας, όπου συνέχισε τις έρευνες των Σλήμαν και Νταίρπφελντ (από το 1932 ως το 1938) ορίζοντας εκ νέου τη χρονολόγηση της προϊστορικής πόλης με τη συστηματική μελέτη της κεραμικής της, και της Πύλου, όπου το 1939 ανακάλυψε μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη το Ανάκτορο του Νέστορος. Οι τελευταίες έρευνες διακόπηκαν με το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου για να συνεχιστούν συστηματικά από το 1952 έως το 1969, φέρνοντας στο φως το καλύτερα διατηρημένο Μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα, εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β και μοναδικές τοιχογραφίες.

Οι ανακοινώσεις θα δοθούν από Ευρωπαίους και Αμερικανούς ερευνητές, η δε γλώσσα του συνεδρίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για το κοινό, ενώ υπάρχει και δυνατότητα απευθείας παρακολούθησης μέσω της ιστοσελίδας της Αμερικανικής Σχολής (http://www.ascsa.edu.gr/index.php/news/eventDetails/carl-and-elizabeth-blegen-remembered).