Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται στην παράνομη ανίχνευση, ανασκαφή και ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων, με σκοπό την περαιτέρω εμπορία τους, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο και συνελήφθησαν συνολικά δέκα άτομα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ένας απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί (δυο Αρχιφύλακες και ένας Αστυφύλακας), που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής, ένας Δόκιμος Αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων και πέντε ιδιώτες, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων καθώς και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη συστηματική διενέργεια παράνομων αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών, καθώς και την περαιτέρω εμπορία των αρχαίων αντικειμένων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και συσκευές ανίχνευσης, με τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες έρευνες για την εύρεση αρχαίων αντικειμένων, με διαφορετική σύνθεση ομάδας κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, πραγματοποιούσαν έρευνες για ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ προέκυψε ότι για τον ίδιο σκοπό είχαν μεταβεί επανειλημμένα στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα Αττικής.

Επιπλέον, διαπραγματεύονταν ή και προέβαιναν στην πώληση των αρχαίων αντικείμενων, τα οποία έβρισκαν κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών ή περιέρχονταν στην κατοχή τους με άλλο παράνομο τρόπο. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διαπραγματευόταν την πώληση εικόνας της Παναγίας, που είχε στην κατοχή του, η οποία χρονολογείται στο 1400 μ.X.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στο νομό περί αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα: ένα μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα με προσωπογραφία και παράσταση ανάγλυφη με λατινικούς αριθμούς και χαρακτήρες, όπου αναγράφεται εκτός των άλλων ευκρινώς η λέξη «CAESAR», ένα αρχαίο μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα, χωρίς εμφανείς παραστάσεις ή χαρακτήρες, δυο τμήματα, προφανώς του ιδίου μεταλλικού νομίσματος, πέντε κομμάτια προφανώς παλιών πήλινων αγγείων ή αμφορέων, έντεκα κομμάτια παλιών αντικειμένων απροσδιορίστου είδους και δύο πήλινα αντικείμενα πυραμοειδούς σχήματος.