Μια νέα έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, στις 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Πρόκειται για την έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο» του Δημοσθένη Κοκκινίδη με κείμενα του Δ.Ν. Μαρωνίτη.

Στην έκθεση του Τελλογλείου παρουσιάζονται πάνω από 130 έργα στα οποία αποτυπώνεται ένα εικοσάχρονο ταξίδι του Κοκκινίδη στην Οδύσσεια. Η αφορμή που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημήτρης Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο για περισσότερα από είκοσι χρόνια, η συνεργασία δηλαδή εκείνη που δεν τελεσφόρησε, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο της έκθεσης, για τον οποίο ο Δ.Ν. Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και τον ωριμότερο ίσως απόλογο του μεταφραστικού του έργου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, θα παραστούν οι κ.κ. Κοκκινίδης και Μαρωνίτης, ο οποίος θα διαβάσει δώδεκα οδυσσειακές παρομοιώσεις σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη που διασταυρώνονται με τα έργα του Δ. Κοκκινίδη.

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και την επιμέλειά της ο Δρ Ιστορίας της Τέχνης κ. Παναγιώτης Μπίκας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2013 και παίρνει τη σκυτάλη στο εκθεσιακό ημερολόγιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ από τη «Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική-χαρακτική-γλυπτική» που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013.

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Απριλίου, 20.00, 1ος όροφος Τελλογλείου.

Παράλληλη εκδήλωση

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 20.00, στον 1ο όροφο του Τελλογλείου,  ο κ. Δ.Ν. Μαρωνίτης θα παρουσιάσει το θέμα «Εικόνα και Χρόνος στα Ομηρικά έπη και τις εικαστικές τέχνες».