Το τραγούδι σε ένα μωρό που είναι έτοιμο για ύπνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πρώτων σταδίων της ανατροφής του. Αναρωτήθηκαν όμως ποτέ οι γονείς που επιλέγουν παραδοσιακά νανουρίσματα για το τι τραγουδούν στα παιδιά τους;

Στην Αγγλία πάντως φαίνεται ότι τα παραδοσιακά νανουρίσματα συνδέονται με ιστορικά γεγονότα και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν στην πολιτική προπαγάνδα του παρελθόντος. Το δημοφιλές ‘Baa, baa black sheep have you any wool?’ («Μαύρο αρνί έχεις καθόλου μαλλί; »), για παράδειγμα, γράφτηκε το 1731 ως δείγμα εκτίμησης της ακμάζουσας βιομηχανίας παραγωγής μαλλιού στη χώρα, ενώ σατίριζε ταυτόχρονα τον βασιλιά Εδουάρδο Α΄ο οποίος, αιώνες πριν, είχε επιβάλει φόρο στο μαλλί. Πολιτική σάτιρα επίσης γινόταν και από φανταστικούς χαρακτήρες αγαπητούς στα παιδιά. Έτσι, σύμφωνα με μία θεωρία,  το παχύ αβγό Χάμπτι Ντάμπτι ήταν εμπνευσμένο από τον βασιλιά Ριχάρδο τον Γ΄και επινοήθηκε μετά την ήττα του βασιλιά στη μάχη του Μπόσγουορθ Φιλντ.

Το παραπάνω φαίνεται όμως ότι αντιστοιχεί και στα «καθ’ ημάς». «Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου, στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα χρυσαφικά σου», τραγουδάμε κάποιες φορές και σήμερα, διαιωνίζοντας τη φήμη της Κωνσταντινούπολης και της Βενετίας, των μεγάλων εμπορικών -και όχι μόνο- δυνάμεων του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.