Μια εξαιρετική συλλογή 78 κυβιστικών έργων, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αποφάσισε να δωρίσει στο μουσείο Metropolitan της Νέας Υόρκης ο δισεκατομμυριούχος Aμερικανός κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estée Lauder και συλλέκτης έργων τέχνης Λίοναρντ Α. Λόντερ.

Η συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε υπομονετικά σε διάστημα 37 ετών, περιλαμβάνει 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο, 17 του Ζορζ Μπρακ, 14 του Χουάν Γκρις και 14 του Φερνάν Λεζέ καθώς και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού.

Στα έργα του Πικάσο περιλαμβάνονται τα «Το μέλλον μας είναι στον αέρα» (1912), «Εύα» (1913) και «Ζήτω η Γαλλία» (1914-1915), και στα έργα του Μπρακ, τα «Δένδρα στο Λ’ Εστάκ» (1908) και «Το βιολί» (Mozart/Kubelick) (1912).

«Είναι ένα εξαιρετικό δώρο για το μουσείο μας και την πόλη μας», δήλωσε ο διευθυντής και πρόεδρος του μουσείου Τόμας Κάμπελ. «Παρόλο που το Μetropolitan είναι μοναδικό στη δυνατότητά του να παρουσιάζει περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας της τέχνης, από καιρό μας έλειπε αυτή η κριτική διάσταση στην ιστορία του μοντερνισμού. Ο κυβισμός θα αντιπροσωπεύεται τώρα με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του».

Η πρώτη έκθεση της συλλογής, η οποία συγκεντρώθηκε από το 1976 ως το 2013 και αποτελείται σε μεγάλο μέρος από έργα που έγιναν από το 1909 ως το 1914, στη διάρκεια της πιο νεωτεριστικής περιόδου του κυβισμού, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014.

Ο Κάμπελ πρόσθεσε πως, παράλληλα με τη δωρεά αυτή, το διάσημο νεοϋορκέζικο μουσείο, το οποίο δέχεται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη χάρη σε μια δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον Λίοναρντ Λόντερ.

Αυτός ο ηλικίας 80 ετών επιχειρηματίας και διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης είναι ο γιος του Τζόζεφ και της Εστέ Λόντερ, συνιδρυτών της πολυεθνικής Estée Lauder Inc, που ειδικεύεται στα προϊόντα ομορφιάς και της οποίας ο Λίοναρντ Λόντερ είναι επίτιμος πρόεδρος. Μαζί με τον αδελφό του, τον Ρόναλντ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες και μαικήνες της τέχνης στη Νέα Υόρκη ενώ έχει επίσης δωρίσει εκατοντάδες έργα τέχνης στο Μουσείο Ουίτνεϊ Αμερικανικής Τέχνης.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά την αξία της συλλογής με τα κυβιστικά έργα σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 13,5% της προσωπικής περιουσίας του Λόντερ, που ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τη δωρεά του στο μουσείο της Νέας Υόρκης, ο Λίοναρντ Λόντερ εισέρχεται «στο πάνθεον των πιο γενναιόδωρων φιλανθρώπων όλων των εποχών», προσθέτει το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο είναι ο 24ος άνθρωπος στον κόσμο που δωρίζει εν ζωή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Λόντερ εξήγησε πως θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει «ένα δώρο στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη και σε αυτούς που έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο για να επισκεφθούν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς θεσμούς μας».