Τη ζωή, την πορεία και τις ιστορικές μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου φιλοδοξεί να «ζωντανέψει» η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου περιπέτειας στα πρότυπα της Disneyland. Το όνομά του θα είναι Alexanderland και, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα εξυπηρετεί τους στόχους της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια, μαθητές και επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούν να επισκέπτονται μια περιοχή 300 στρεμμάτων για να παρακολουθήσουν ομοιώματα μαχών, προβολές οπτικοακουστικού υλικού, διαδραστικές παρουσιάσεις και εκθέσεις με πληροφοριακό υλικό.

Για τις προθέσεις της Αντιπεριφέρειας ενημερώθηκε ήδη ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο θα επιδιωχθεί να συναφθεί προγραμματική σύμβαση. Στη συνέχεια, καθηγητές από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Οικονομικών αλλά και από την Πολυτεχνική Σχολή θα προχωρήσουν στην εκπόνηση της αντίστοιχης μελέτης, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα απευθυνθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές.

Η Αντιπεριφέρεια θεωρεί δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ εξετάζει τρεις περιοχές που αποτελούν δημόσιες εκτάσεις (στην ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη και τον Λαγκαδά) για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της Alexanderland.