Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (επιμ.), Ελληνικά Μουσικά Όργανα – Αναζητήσεις σε εικαστικές και γραμματειακές μαρτυρίες (2000 π.Χ.-2000 μ.Χ.), έκδ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2012, 271 σελ.

ISBN 978-960-6790-16-4

Ο συλλογικός τόμος Ελληνικά Μουσικά Όργανα έρχεται να επισφραγίσει την πολύχρονη έρευνα του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά. Στο πλαίσιο αυτού του πενταετούς ερευνητικού έργου απασχολήθηκε μία ομάδα επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολογία, βυζαντινολογία, ιστορία, φιλολογία, μουσικολογία κ.ά.), που προχώρησε σε μια εκτεταμένη συλλογή και μελέτη εικονογραφικών και γραμματειακών μαρτυριών από την προϊστορική εποχή ώς τις μέρες μας.

Με τη συμμετοχή ερευνητών διεθνούς κύρους, οι οποίοι πρόθυμα δέχθηκαν να συντάξουν πρωτότυπες μελέτες για τα όργανα, τη μουσική και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση, ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή και ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα. Ειδικές οπτικές από την πλευρά της αρχαιολογίας, της φιλολογίας ή της κατασκευής οδηγούν αποδεικτικά σε ενδιαφέρουσες απόψεις και προσεγγίσεις της ίδιας της μουσικής, που είναι ο βαθύτερος στόχος κάθε αντίστοιχης έρευνας.

Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Μαρία Αλεξάνδρου, Andrew Barker, Μαρία Βουτσά, Gabriela Currie, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Stefan Hagel, Κατερίνα Κολοτούρου, Egert Poehlmann, Massimo Raffa, Αντωνία Ρουμπή, Tilman Seebass, Ελισάβετ Σωτηρούδη.

Η έκδοση απευθύνεται στους μελετητές των πεδίων της μουσικής, της αρχαιολογίας, των βυζαντινών σπουδών, της φιλολογίας και της ιστορίας, στους φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων, στους σπουδαστές ωδείων, στους κατασκευαστές μουσικών οργάνων, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό με ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική και την τέχνη.

Το ερευνητικό έργο πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ενώ η έκδοση αποτελεί ευγενική χορηγία του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας».