Τον δρόμο της συντήρησης και της αποκατάστασης παίρνει ο ιερός ναός της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας στην οδό Αιόλου. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ, που θα εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΑΙΘΠΑ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, εκτός από τη συντήρηση των αγιογραφιών, την τοποθέτηση ελκυστήρων τόσο στο κτίριο, όσο και στο ένα από τα δύο καμπαναριά, που παρουσιάζει στατικά προβλήματα. Μετά τις αναστηλωτικές επεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου έναν χρόνο, θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες από την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν και στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, που θεμελιώθηκε το 1871 σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Οι εργασίες, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2015.

Αναστηλωτικά έργα, όμως, προχωρούν και σε δύο ακόμη ναούς του κέντρου, στη Μητρόπολη των Αθηνών και στον Άγιο Διονύσιο των Καθολικών, οι οποίοι έχουν υποστεί φθορές από τους σεισμούς. Στη Μητρόπολη έχουν ξεκινήσει εργασίες στατικής ενίσχυσης και αποκατάστασης, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ (ΕΣΠΑ), ενώ θα συντηρηθούν και οι αγιογραφίες του ναού, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος το 2015. Στον Άγιο Διονύσιο, τέλος, συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2013.