Στον υπέροχο κόσμο των εναλίων αρχαιοτήτων, αλλά και στον χώρο που θα τις φιλοξενήσει, θα επικεντρωθεί η ομιλία της δρος Αγγελικής Σίμωση με θέμα «Η δράση και το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την τελευταία πενταετία», σήμερα, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα 1).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για τις υποβρύχιες έρευνες που έχουν γίνει σε όλες τις θάλασσες της ελληνικής επικράτειας με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα για την υποβρύχια αρχαιολογία. Η έμφαση ωστόσο θα δοθεί στο Νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο κτίριο του Σιλό (Πύλη Ε2) στον Πειραιά. Ένα μουσείο μοναδικό τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή μουσειακά δεδομένα, αφού μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν υπάρχει όμοιό του, ούτε ως προς τη θεματολογία ούτε ως προς το εύρος των συλλογών του. Ακόμη και στο εξωτερικό είναι ελάχιστα τα μουσεία που έχουν ως θέμα τους αποκλειστικά την ενάλια αρχαιολογία, ενώ τα περισσότερα είναι Ναυτικά Μουσεία.

Το έργο πάντως βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς από το 2011 το Συμβούλιο Μουσείων έχει εγκρίνει τόσο τη Μουσειογραφική Μελέτη όσο και το Κτιριολογικό Πρόγραμμα για το Μουσείο, ενώ έχει κηρυχθεί η Μελέτη Στατικής Επάρκειας του κτιριακού συγκροτήματος από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, σύντομα δε αναμένονται τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον οποίο θα απονεμηθούν πέντε χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 118.000 ευρώ.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο εμβληματικό για το λιμάνι και την πόλη του Πειραιά βιομηχανικό κτίριο του Σιλό της δεκαετίας του ’30, όπου λειτούργησαν οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά και στοχεύει στο διαχωρισμό της Πολιτιστικής Ακτής από τη Λιμενική Ζώνη. Μετά από 36 και πλέον χρόνια ερευνητικής δράσης, η Εφορεία Εναλίων θα αποκτήσει ένα πρωτοποριακό μουσείο, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό της από τον βυθό, που χρονολογείται από τα προϊστορικά ως τα νεότερα χρόνια.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.