Ο απολογισμός των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρουσιάζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη χρονιά που πέρασε διεξήχθησαν 31 συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και συζητήθηκαν 1.281 θέματα. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Το 2012 ήταν μια χρονιά σχετικά ομαλή, σε αντίθεση με το 2010, όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος θεμάτων φθάνοντας τα 1.842, καθώς πολλά απ’ αυτά αφορούσαν έργα ΕΣΠΑ και ωριμάνσεις έργων που είχαν καθυστερήσει, ενώ το 2011 συζητήθηκαν 1.412 θέματα».

Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως κάθε χρόνο, είχε σταθερά τα περισσότερα θέματα και τις περισσότερες εισηγήσεις. Συγκεκριμένα εισηγήθηκε 656 θέματα, το οποίο αντιστοιχεί στο 50% περίπου. Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων εισηγήθηκε 425 θέματα. Η Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων εισηγήθηκε 211 θέματα., η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων εισηγήθηκε 81 θέματα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εισηγήθηκε 62 θέματα, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών εισηγήθηκε 53 θέματα, και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων εισηγήθηκε 47 θέματα.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς εισηγήθηκε 5 θέματα και η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών ΄Εργων 3 θέματα.

Από τα 1.281 θέματα, 242 αφορούν μελέτες συντήρησης αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική που υπάρχει στο πεδίο της ωρίμανσης ή της σύνταξης μελετών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμη μια “δεξαμενή” μελετών είτε για μια ενδεχόμενη διάθεση πόρων στα πλαίσια αυτής της Προγραμματικής Περιόδου είτε για να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο».

211 θέματα αφορούν σε παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για εκδηλώσεις και 136 θέματα αφορούν σε κηρύξεις και οριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων ή τον καθορισμό αρχαιολογικών ζωνών προστασίας. 94 θέματα αφορούν σε έρευνες πεδίου και συστηματικών αρχαιολογικών ερευνών, από τα 117 που συζητήθηκαν το 2010, αριθμός σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αρχαιολογική ερευνητική δραστηριότητα συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, η κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τα αιτήματα των ιδιωτών για ανοικοδόμηση, καθώς το 2012 συζητήθηκαν εκατόν έντεκα 111 θέματα, από 303 το 2010, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά το 1/3 περίπου.

Όσον αφορά τον καθορισμό των Ζωνών Προστασίας Α’ και Β’, που σχετίζονται άμεσα με το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», το 2012 πραγματοποιήθηκαν 25 αυτοψίες ενώ, συγκριτικά, το 2011 διενεργήθηκαν 28 αυτοψίες, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονταν και θέματα ιδιωτών.