«Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης έχει μια τεράστια δυναμική από τις συλλογές του, την οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσε να την αποδώσει στον κόσμο. Στόχος μας είναι να αποκτήσει εξωστρέφεια και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην τοπική κοινωνία», είπε η Έλενα Μελίδη, διευθύντρια του Μουσείου, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων στο Λουτρό των Αέρηδων.

Περισσότεροι από 50 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από το μύθο της θεάς Αφροδίτης, καταθέτουν τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας τον λόγο, τη σμίλη, τις νότες, ακόμη και τα pixel.

Η έκθεση με θέμα «Αφροδίτη 2012: Ιεροί και Βέβηλοι Καθαρμοί», που πραγματοποιείται στο Λουτρό των Αέρηδων, παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

Η εικαστική έκθεση που υπάρχει ήδη στο Λουτρό των Αέρηδων εμπλουτίζεται με λογοτεχνία, καθώς κείμενα σχετικής θεματολογίας διαβάζονται τις Κυριακές, από τους ίδιους τους συγγραφείς. Την αρχή κάνει την Κυριακή 20 Ιανουαρίου ο Νάνος Βαλαωρίτης και ακολουθούν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Βασίλης Βασιλικός, η Ιωάννα Καρατζαφέρη, η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Ξανθούλης, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ κ.ά.

Επίσης, κάθε Σάββατο Έλληνες μουσικοί, συνθέτες και ερμηνευτές προσεγγίζουν με μελωδίες και στίχους τον έρωτα, την αγάπη, το χωρισμό και τον πόνο και θα ακουστούν από ρεμπέτικα και ηπειρώτικα μέχρι αμερικανικά μπλουζ και πορτογαλικά φάδος.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις και χορευτικά δρώμενα, ενώ στην Ταινιοθήκη Ελλάδος θα προβληθούν ταινίες και μεταξύ άλλων οι Τρωάδες του Μ. Κακογιάννη, οι Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λάσκου, Τα φτερά του έρωτα του Βιμ Βέντερς και Περιφρόνηση του Ζακ Λικ Γκοντάρ.

«Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, που παρουσιάζει το νεότερο ελληνικό πολιτισμό, θα συντελεστεί και με τη μετεγκατάστασή του στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως, Ανδριανού, Κλάδου και Βρυσακίου, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου.

Το έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει κόστος 13 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και στο τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εργολαβία.