Στις 22-24 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στα 100 Χρόνια Έρευνας στην Προϊστορική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Γεωργία Στρατούλη, ο Νίκος Κατσικαρίδης, ο Τάσος Μπεκιάρης και η Βάσω Τζεβελεκίδη, μέλη της επιστημονικής ομάδας των Ανασκαφών του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής, παρουσίασαν ανακοίνωση με τίτλο «Ενσωματώνοντας το παρελθόν, προσδιορίζοντας το παρόν, νοηματοδοτώντας το μέλλον: Πρακτικές δομημένης (εν-)απόθεσης στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής Καστοριάς».

Η ανακοίνωση εστιάζει στα περιεχόμενα λάκκων που εντοπίζονται στη νεότερη φάση του Νεολιθικού Οικισμού (Αυγή ΙΙΙ), διερευνώντας —μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων κατηγοριών αρχαιολογικού υλικού— τις κοινωνικές διαδικασίες, που οδήγησαν στη διαμόρφωση αυτών των αποθέσεων.

Όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ερευνητικού Προγράμματος Νεολιθικού Οικισμού Αυγής Καστοριάς (http://www.neolithicavgi.gr/?p=1425) καθώς και το ιστολόγιο της θέσης «Ιστορίες από τον νεολιθικό οικισμό Αυγής» (http://www.neolithicavgi.blogspot.gr/2013/01/100.html) όπου έχουν αναρτηθεί το βίντεο, το κείμενο και το ppt της ανακοίνωσης.

Η ανασκαφική διερεύνηση του Νεολιθικού Οικισμού της Αυγής άρχισε το 2002 και συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα από τη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Από το 2005 έχει εξελιχθεί σε ένα διεπιστημονικό ανασκαφικό-ερευνητικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ., της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς και του Δήμου Αγίας Τριάδας.