Την έναρξη σειράς διαλέξεων με σκοπό την παρουσίαση νέων ευρημάτων, ανασκαφών, ερευνητικών μελετών για την προϊστορία του Αιγαίου, καθώς και όμορων περιοχών, όπως η Κύπρος και η Μικρά Ασία, από την Παλαιολιθική έως και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (Γεωμετρικούς χρόνους), σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ανήγγειλε ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι Αιγαιακές Διαλέξεις φιλοδοξούν να μην προστεθούν απλώς στην πλούσια δραστηριότητα ομιλιών που λαμβάνουν χώρα ετησίως στην Αθήνα και σε όλον τον κόσμο, αλλά να σηματοδοτήσουν μια νέα προσέγγιση στην ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας αλλά και του κοινού. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται ως επί το πλείστον στην παρουσίαση νέων ευρημάτων και νέων ανασκαφών, καθώς και στην ίδια την ανασκαφική πράξη προκειμένου να αποκτηθεί συνολικότερη εικόνα αυτής. Η διεπιστημονική προσέγγιση και ερμηνεία, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ανασκαφική ή ερευνητική, αποτελούν επιθυμητά θέματα παρουσίασης και συζήτησης. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σχέση των αρχαιολόγων και των ανασκαφών με την τοπική κοινωνία, και στο διάλογο με το ακροατήριο στο τέλος κάθε διάλεξης».

Εκτενείς περιλήψεις των διαλέξεων θα παρουσιάζονται στον ιστότοπο του Αιγέα και θα δημοσιεύονται αργότερα στο περιοδικό Αιγαιακές Σπουδές. Επιπλέον, με τη σύμφωνη γνώμη των ομιλητών, οι διαλέξεις θα βιντεοσκοπούνται με στόχο να αποτελέσουν την απαρχή ενός πολύτιμου αρχειακού υλικού για την προϊστορική αρχαιολογία, προσβάσιμου και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη διάλεξη.

Οι Αιγαιακές Διάλέξεις κατά το έτος 2013 θα πραγματοποιούνται στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (οδός Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη) σε μηνιαία βάση, ημέρα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα. Οι διαλέξεις (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα διαρκούν 40-45 λεπτά και θα ακολουθεί συζήτηση 15-20 περίπου λεπτών.

Ο φετινός κύκλος θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιανουαρίου 2013 από την αρχαιολόγο δρα Γεωργία Στρατούλη (ΙΖ´ ΕΠΚΑ) η οποία θα μιλήσει με θέμα «Ανιχνεύοντας νοικοκυριά, ανθρώπους και νοήματα: Δέκα χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στο νεολιθικό οικισμό Αυγής Καστοριάς».