«Mοναδικά» χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι τα γλυπτά του 1ου αι. π.Χ. που ήρθαν στο φως σε μια βίλα στο προάστιο της Ρώμης Ciampino.

Οι ανασκαφές στην αρχαία βίλα, που ανήκε στον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Βαλέριο Μεσσάλα Κορβίνο, πάτρωνα του ποιητή Οβίδιου, αποκάλυψαν επίσης ένα συγκρότημα θερμών λουτρών με τμήματα ψηφιδωτών και μια πισίνα μήκους 20 μ., με τοιχώματα βαμμένα σε μπλε χρώμα.

Στο χώρο των λουτρών βρέθηκαν επτά γλυπτά που χρονολογούνται στην εποχή του Αυγούστου, καθώς και μια πλήρης σειρά τμημάτων γλυπτών τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να συγκολληθούν. Η ομάδα των γλυπτών αφηγείται τον μύθο της Νιόβης, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica αναφέρεται ότι η ομάδα των αρχαιολόγων έκανε την ανακάλυψη το περασμένο καλοκαίρι. «Αγάλματα της Νιόβης έχουν βρεθεί και στο παρελθόν, αλλά στην περίπτωση του Ciampino έχουμε μεγάλο μέρος του συνόλου των αγαλμάτων» δήλωσε η Elena Calandra, έφορος αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, τα αγάλματα κοσμούσαν τις τέσσερις πλευρές της πισίνας και ενδεχομένως θάφτηκαν μετά από σεισμό τον 2ο αι. μ.Χ.