Απόστολος Γονιδέλλης, Ιστορία της αρχαίας Λέσβου. Από τα προϊστορικά μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, εκδ. Αιολίδα, 2012, 288 σελ.

ISBN: 978-960-9653-06-0

 

Η Λέσβος είχε μια αδιάλειπτη και σημαντικότατη παρουσία στην ιστορία, στον πολιτισμό και στη διαμόρφωση της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ποίησης και μουσικής από την προϊστορία μέχρι και τα πρώτα μετά Χριστόν χρόνια.

Μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες όπως ο Τέρπανδρος, ο Αρίων, ο Πιττακός, ο Αλκαίος, και βέβαια η αξεπέραστη Σαπφώ, απ’ τα σκοτεινά βάθη της προϊστορίας άνοιξαν παράθυρα στο απολλώνειο φως και φώτισαν με το πνεύμα τους την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.

Αλλά και στα ιστορικά χρόνια, ο Ελλάνικος, ο Μυρσίλος, ο Φανάς, ο Άλκιππος, ο Κράτιππος, ο Θεοφάνης, ο Κριναγόρας, ο Ποτάμων, ο Λεσβώναξ και πολλοί άλλοι, και βέβαια ο μεγάλος φιλόσοφος και επιστήμων Θεόφραστος, συνέχισαν αντάξια το σπουδαίο έργο των προγόνων τους.

Στο βιβλίο Ιστορία της αρχαίας Λέσβου καταγράφεται η πολύχρονη ιστορική διαδρομή του νησιού, χωρισμένη σε χρονικές περιόδους και τομείς, δίνοντας μια συνοπτική, αλλά πλήρη εικόνα. Παρατίθενται με αλφαβητική σειρά κατάλογοι ονομασιών όλων των πόλεων, κωμών και τοποθεσιών, κατάλογοι φιλοσόφων, ιστορικών, συγγραφέων, ποιητών, μουσικών, καλλιτεχνών, αθλητών, αγνώστων μέχρι τώρα.

Στόχος και φιλοδοξία της έκδοσης είναι να γνωρίσουν όλοι την αρχαία ιστορία της Λέσβου και να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν, για την εποχή αυτή.