Αφηγηματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, με θέματα εμπνευσμένα από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνονται στις εορταστικές εκδηλώσεις που η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου αφιερώνει στους μικρούς της φίλους.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου (12:00-14:00) με τον Ευγένιο Τριβιζά σε «νέες φανταστικές παραμυθοπεριπέτειες». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα γιορτινά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά: «Ένα ελατάκι για τον Τάκη», «Το Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» και «Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου (18:30-19:30) η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καλλιγραφώντας τα Χριστούγεννα με τον Μέγα Βασίλειο». Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, τα παιδιά θα μάθουν για τον Μέγα Βασίλειο, θα γράψουν όπως θα έγραφε κι εκείνος χρησιμοποιώντας τα υλικά αλλά και τους τρόπους γραφής της εποχής του και θα ανταλλάξουν ευχές με τον τρόπο που θα το έκανε κι αυτός. Κάθε παιδί θα δημιουργήσει το δικό του «ειλητάριο» (κείμενο σε κύλινδρο), σφραγισμένο με βουλοκέρι, χρησιμοποιώντας κάλαμο και φτερό, μελάνι και διακοσμητικά υλικά και στοιχεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού, βασίζεται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης με τίτλο «Η ιστορία της γραφής» και γίνεται σε συνεργασία με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου.

Το πρόγραμμα «Καλλιγραφώντας τα Χριστούγεννα με τον Μέγα Βασίλειο» θα επαναληφθεί την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου (18:30-19:30).

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου (19:30-20:30) θα γίνει παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο Αστέρης το νεαρό αστέρι» (εκδ. Καλέντη). Ο συγγραφέας Κώστας Ζαφειρίου και η ηθοποιός Μαρία Παμούκη θα συνοδεύσουν τα παιδιά σε έναν μεγάλο περίπατο στο Σύμπαν, γεμάτο παιχνίδια, περιπέτειες και μουσική. Ξεναγός φυσικά, είναι ο ήρωας του βιβλίου —ο μικρός Αστέρης— το γαλαζωπό αστεράκι με την αθεράπευτη περιέργεια για κάθε τι διαστημικό! Για παιδιά 5 ετών και άνω.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου (17:30-19:30) θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο επινόησης ιστοριών για παιδιά Δημοτικού από 8 ετών και άνω, με τίτλο «Από την αφήγηση στα παιχνίδια ρόλων». Τα παιδιά θα ακούσουν ιστορίες, θα επινοήσουν τις δικές τους, θα αφηγηθούν, θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν με τους ήχους, αλλά και θα ζωντανέψουν τους ήρωές τους μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων. Το πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί ο Γιώργος Ευγενικός (αφηγητής, ηθοποιός, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, διευθυντής της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης και δάσκαλος αφήγησης και θεάτρου).

Την ίδια μέρα (20:00-21:00) θα ακολουθήσει παράσταση με τίτλο «Καλικαντζαράκια-Δεντρολιβανάκια» από τον Γιώργο Ευγενικό (αφήγηση) και τον Κωνσταντίνο Μπαλταζάνη (κιθάρα, τραγούδι).

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου (12:00-13:30) θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο της Έρσης και της Ιωάννας Νιαώτη «9 παραμύθια και μία ξύλινη κουτάλα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιού: Έρση Νιαώτη και Δημοσθένης Φίλιππας).

Τέλος την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου (18:30-19:30) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια… και τα Χριστούγεννα», το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Τα παιδιά —με την καθοδήγηση παιδαγωγών— θα κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και, συμμετέχοντας ενεργά, θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, θα τοποθετήσουν τις διαβάσεις, τα φανάρια και τα σήματα στα σωστά σημεία του δρόμου, και θα διασχίσουν σωστά έναν δρόμο. Ακολούθως, θα αναλάβουν ρόλους, θα βοηθήσουν τους συμμαθητές τους και θα βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο γύρω από την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και μαθαίνουν, παίζοντας, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

Πληροφορίες

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η δήλωση συμμετοχής (και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων), στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210 9469631και 632.