Τα αποτελέσματα των ερευνών της τελευταίας διετίας στο ναυάγιο του «Μέντορα», που πραγματοποιούνται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και τη συμβολή του Ιδρύματος Kytherian Research Group Inc., συνόψισε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Δημήτρης Κουρκουμέλης την περασμένη Δευτέρα, στην ομιλία του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο κ. Κουρκουμέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η περίοδος της βύθισης του πλοίου ήταν μία περίοδος ιδιαίτερα ταραγμένη στην Ανατολική Μεσόγειο και ίσως ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ακόμα και τα εμπορικά πλοία ήταν οπλισμένα για να προφυλάξουν το φορτίο τους σε περίπτωση επίθεσης πειρατών», εξηγώντας για ποιο λόγο το πλοίο διέθετε τρεις πιστόλες, οβίδες κανονιών, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό από μολύβδινα βόλια πέντε διαφορετικών διαμετρημάτων.

«Οι πιθανότητες να βρεθούν “Μάρμαρα” είναι απειροελάχιστες ώς σχεδόν μηδενικές, αν και η έρευνα στο ναυάγιο του συγκεκριμένου πλοίου έχει συνδεθεί με ένα από τα πιο επίπονα επεισόδια της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας», υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, που επισημαίνει ωστόσο ότι 210 χρόνια μετά το ναυάγιο εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε σχιστολιθικές πλάκες με απολιθώματα ιχθύων και αρχαία νομίσματα. Αντικείμενα χρονικά ετερόκλητα που δεν ήταν καταγεγραμμένα στην φορτωτική του πλοίου, δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκαν, αλλά είναι ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που υπήρχε στην Ευρώπη για τις ελληνικές αρχαιότητες.