Σεμινάριο Χαρτογραφίας-Χαρτογράφησης διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Το σεμινάριο περιλαμβάνει έναν κύκλο με θεωρητικά μαθήματα και έναν κύκλο πρακτικών ασκήσεων. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στις έννοιες της Χαρτογραφίας και της Χαρτογράφησης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι εφαρμογές τους στις επιστήμες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας. Παράλληλα γίνεται επίδειξη λογισμικών χαρτογράφησης και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων στο ύπαιθρο.

Οι θεωρητικές εισηγήσεις διαρκούν 2 ώρες (19:00:00-21:00) και πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου και στο Μεταξουργείο.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, στις 18:30, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου (Μικρασιατών 1 και Ζάχου). Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 100€. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις και τις ασκήσεις υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 (09:00-15:00) ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους Γεωλογίας και Αρχαιολογίας, αλλά και γενικά σε όσους τρέφουν ενδιαφέρον για την επιστήμη της Χαρτογραφίας και τις μεθόδους Χαρτογράφησης, και στο τέλος του θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου: Εισαγωγή στη Χαρτογραφία. Αποτύπωση. Χρήση GPS. Προσανατολισμός.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου: Άσκηση Υπαίθρου.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου: Γεωλογική Χαρτογράφηση. Επιφανειακή Αρχαιολογική Έρευνα. Αποτύπωση Υπόγειων Κατασκευών.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: Άσκηση Υπαίθρου.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου: Λογισμικά Χαρτογράφησης.