Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών είναι το πρώτο κρατικό Μουσείο της χώρας μας που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Art Project της Google, το οποίο συνεργάζεται με τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες του κόσμου να «ξεναγηθούν» διαδικτυακά στους μοναδικούς θησαυρούς του.

Η συνεργασία της Google με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη και, τώρα, το Νομισματικό, αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και σήμερα αριθμεί 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση, ενώ δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους 46 πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Το Νομισματικό Μουσείο, έχει ήδη εντάξει 56 αριστουργήματα από τις συλλογές του, ενώ άλλα 150 θα ακολουθήσουν ως το τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, από τις αρχές του 2013, με τη χρήση της τεχνολογίας Street View εσωτερικού χώρου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εικονικής πανοραμικής περιήγησης στις αίθουσες του Ιλίου Μελάθρου (οικία Σλήμαν), όπου φιλοξενούνται οι συλλογές του.

Χάρη στην τεχνολογία, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να περιηγηθούν ηλεκτρονικά τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και να γνωρίσουν σπάνια νομίσματα, σφραγίδες και μετάλλια, λαμβάνοντας πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά ή για τον δημιουργό του. Σημαντικές είναι, επίσης, οι δυνατότητες που προσφέρει το Art Project στους ερευνητές της Νομισματικής και της Σφραγιστικής που μπορούν να αντλήσουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ιστορία, την περιγραφή, τις επιγραφές, το υλικό ή το βάρος των εκθεμάτων που τους ενδιαφέρουν.

Οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενα που έχουν επιμεληθεί οι Νομισματολόγοι του Μουσείου Δημήτηρ-Ελένη Λαδογιάννη, Ευτέρπη Ράλλη και Γιόρκα Νικολάου. Η ηλεκτρονική υποστήριξη έγινε από τον κ. Νίκο Σουγλέ. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα των έργων είναι κατοχυρωμένα.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου δρ Γιώργος Κακαβάς τόνισε: «Το Νομισματικό Μουσείο αν και είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδας, θεσμοθετημένο το 1834 μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, διαθέτει πνεύμα νεανικό και έχει όραμα. Κρίνει απαραίτητη τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όχι μόνο για την προβολή του, αλλά και για την τέρψη και τη μάθηση του κοινού του.

»Πρωτοστατεί αγκαλιάζοντας τις νέες τεχνολογίες σε κάθε επιστημονική, κοινωνική και πολιτιστική δράση του και απαντά δυναμικά στις νέες προκλήσεις των καιρών σ’ ένα παρόν που αλλάζει καθημερινά με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ένα μέλλον που σύντομα θα ανατρέψει όσα ξέρουμε για το “μουσειακό είδος”. Φιλοδοξεί να επεκταθεί στους τομείς αυτούς με καινοτόμες δράσεις διαδικτυακού και διαδραστικού χαρακτήρα απευθυνόμενο σε όλες τις κατηγορίες κοινού – με ιδιαίτερη μέριμνα για τις αποκλεισμένες πολιτιστικά και κοινωνικά ομάδες και τα εμποδιζόμενα άτομα.

»Το Google Art Project έρχεται πολύτιμος αρωγός στα οράματα του Νομισματικού Μουσείου προσφέροντας ισότιμα στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους σπάνιους πολιτιστικούς θησαυρούς του από τον υπολογιστή τους, να επισκεφθούν διαδικτυακά τα πολύτιμα εκθέματά του και μάλιστα σε ποιότητα εικόνας μοναδική.

»Η άψογη συνεργασία της Google στην υλοποίηση των οραμάτων του Νομισματικού Μουσείου, ενός από τα πρώτα ελληνικά μουσεία που ανεβαίνει στο Art Project, αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παγκόσμια προβολή του».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι το Υπουργείο στοχεύει στην ένταξη στο Art Project των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ολυμπίας, Μουσείο Δελφών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Ηρακλείου).