Διεθνές συμπόσιο με θέμα «Προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Μεσογείου: νομικά ζητήματα» διοργανώνει το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στις 3 Νοεμβρίου.

Σκοπός του συμποσίου είναι να παρουσιαστεί και να αξιολογηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στην περιοχή της Μεσογείου. Δεδομένου ότι η νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις είναι πεπαλαιωμένη και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες απαιτείται συζήτηση, συγκρίσεις και συσχετισμοί από ειδικούς για να διαπιστωθεί εάν οι ισχύουσες νομοθεσίες είναι επαρκείς, εκσυγχρονισμένες και ομοιογενείς στις περιοχές της Μεσογείου.

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν γενικά και ειδικά θέματα όπως: Ποιος είναι ο ρόλος των αρχαιοτήτων στην κοινωνία σήμερα και για ποιο λόγο τις προστατεύουμε; Τι είναι πολιτιστική κληρονομιά και τι αρχαιότητες; Ποια Αρχή θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση αρχαιολογικών αντικειμένων και την αναστήλωση αρχιτεκτονικών καταλοίπων; Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προστασία της αρχαίας κληρονομιάς και στη δημιουργία τοπικών αρχαιολογικών μουσείων; Υπάρχει χώρος βελτίωσης από πλευράς διεθνούς νομοθεσίας για την απόδοση στις χώρες προέλευσής τους κινητών αρχαιολογικών αντικειμένων που φυλάσσονται σε διάφορα Μουσεία; Είναι η νομοθεσία για τον έλεγχο της εμπορίας αρχαιοτήτων επαρκής σε όλες τις χώρες; Είναι το κράτος υπεύθυνο για την αγορά γης όπου εκτελούνται ανασκαφές από ξένη αποστολή; Με ποιο τρόπο η νεότερη νομοθεσία θα μπορούσε να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και το ιστορικό τοπίο που σχετίζεται με αρχαίους χώρους και μνημεία; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίζονται οι πολίτες έναντι απαλλοτριώσεων ή περιορισμών χρήσης γης σε περιοχές πλησίων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς;

Την εναρκτήρια ομιλία του συμποσίου θα κάνει η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, με θέμα «Ελληνική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς: προστασία αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, ιστορικών τόπων και πολιτιστικών τοπίων». Θα ακολουθήσει η ομιλία του Μαουρίτσιο Φιορίλλι, δικηγόρου του Ιταλικού Κράτους, νομικού συμβούλου της ICCROM, με θέμα «Διεθνείς συμβάσεις και Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επίσης θα μιλήσουν οι: M. Aλμάγκρο, ακαδημαϊκός της Βασιλικής Ακαδημίας στη Μαδρίτη και Α. Μεντέρος, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, «Αρχαιολογική πολιτιστική κληρονομιά στην Ισπανία: νομοθεσία και σύγχρονα προβλήματα», Ολιβιέ Πουασόν, γενικός επιθεωρητής συντήρησης αρχαιοτήτων στη Γαλλία, «Το νομικό πλαίσιο για την πολιτιστική κληρονομιά στη Γαλλία», Νίκολας Βέλλα, Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μάλτας, «Είκοσι χρόνια αρχαιολογικής δραστηριότητας στο Αρχιπέλαγος της Μάλτας», Ούζης Νταχάρη, αναπληρωτής διευθυντής Αρχαιοτήτων Ισραήλ «Η προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ισραήλ». Θα παρουσιαστεί επίσης κοινή ανακοίνωση της Ζανίν Μασίχ, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Λιβάνου, και της Ναντίν Χαρούν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ και εκπροσώπου του ICOM Λιβάνου με θέμα «Κληρονομιά του Λιβάνου. Από τον 20ον στον 21ο αιώνα: Ένας απολογισμός», ενώ η Μαρία Χατζηκωστή, διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, θα μιλήσει με θέμα «Το νομικό πλαίσιο και η διεθνής συνεργασία για την προστασία και τον επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων».

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στην αίθουσα ομιλιών του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Γλάδστωνος 40, στη Λευκωσία και είναι ανοιχτό στο κοινό. Η πρωϊνή συνεδρία θα αρχίσει στις 10.00 π.μ. και η απογευματινή στις 3.30 μ.μ.

Το συμπόσιο περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.