Στη Σόφια της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε η 8η Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Υπουργοί πολιτισμού από 13 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, πΓΔΜ και Τουρκία) παρουσίασαν τις πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις χώρες τους για την προστασία της άυλης πολτιστικής κληρονομιάς και για την ενίσχυση αυτής της κληρονομιάς ώστε να οδηγήσει σε διαπολιτισμικό διάλογο και αειφόρο ανάπτυξη.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ακριβώς όπως η ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχίσει σήμερα χωρίς το σεβασμό στη φυσική κληρονομιά, έτσι κι ο σεβασμός στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και η ανάδειξη αλλά και αξιοποίησή της μας δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία γι’ αυτό. Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε παλιές ξεχασμένες γνώσεις, ξεχασμένα επαγγέλματα, διαδικασίες και στερεότυπα που η μοντέρνα και η μετα-μοντέρνα εποχή, που στηρίχθηκε στην ξέφρενη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ξέχασε και μας οδήγησε στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα».

Ο Κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει πολλή μεγάλη σημασία στην ανάδειξη και τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι: «Ήδη σε συνεργασία με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο έχει επιτύχει να συμπεριληφθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO η Μεσογειακή Δίαιτα. Δηλαδή μια δίαιτα που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ των φυσικών πόρων και του ίδιου του ανθρώπου. Μια δίαιτα που ενισχύει την υγεία του ανθρώπου και του δίνει την αίσθηση ότι είναι μέρος μιας φύσης που μπορεί να λειτουργεί με όρους που επιτρέπουν να υπάρξει μια πιο δημιουργική και λιγότερο εχθρική στάση του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Τον Δεκέμβριο ελπίζουμε ότι θα αξιολογηθεί και η παραδοσιακή τεχνική στην καλλιέργεια της μαστίχας, ενός φυσικού προϊόντος στη νήσο Χίο, που και αυτό δημιουργεί, ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μια καινούρια αίσθηση στη σχέση της φύσης με την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2012 στη διάσκεψη των εμπειρογνωμόνων της UNESCΟ που έγινε στην Αθήνα, δημιουργήθηκε στο κείμενο της απόφασης που εκδόθηκε η υποχρέωση να ενταχθεί η αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για μια ποιοτικότερη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων».