Το 1933 ανήκει στην περίοδο του «μεσοπολέμου». Η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οικονομικό «κραχ» των ΗΠΑ το 1929, προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμα ήταν πιθανότητα ή φόβος για τους ελάχιστους που μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα «σημάδια».

«Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε η περίφημη “γενιά του ’30” στη λογοτεχνία, την ποίηση, τις τέχνες. Μια δημιουργική μορφή αυτής της πνευματικής ανήσυχης εποχής ήταν ο Μιχαήλ Βλαστός, φιλότεχνος, νομισματολόγος και δωρητής…», ο ιδρυτής της Εταιρίας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, που είναι και η παλιότερη στην Ελλάδα.

Πολλές δεκαετίες μετά και με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού «κραχ» για την Ελλάδα, έρχεται και η σειρά του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Ο πυρήνας, περίπου 30 ατόμων, υπάρχει και με τη βοήθεια των δύο Εφορειών, της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 7η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ετοιμάζεται η ίδρυση φορέα με τους φίλους του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Μια πρώτη αναφορά έγινε στην εκδήλωση του Mουσείου την Πέμπτη.

Μέσα στο φθινόπωρο, οι δύο υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόσκληση, για να πλαισιώσουν κι άλλοι την προσπάθεια και να ιδρυθεί επίσημα ο φορέας των φίλων. Από τους πρωτεργάτες είναι και ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Σακκάς, που εργάστηκε εθελοντικά για την έκθεση που γίνεται αυτό το διάστημα στο Μουσείο. Οι φίλοι, που θα είναι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος θα συμπαρίστανται ηθικά και υλικά στους σκοπούς του. Ο φορέας, θα έχει παρόμοιους σκοπούς, με τους άλλους ομοειδείς, όπως: Προβολή του έργου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, εμπλουτισμός των συλλογών του με δωρεές, κληροδοσίες, αγορές κ.ά., εθελοντική εργασία και προτάσεις, οργάνωση εκδηλώσεων για την άντληση πόρων, καλλιέργεια στο ευρύτερο κοινό του ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και την προστασία τους, μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, έκδοση αρχαιολογικών οδηγών, εντύπων και άλλα.

Πρόγραμμα για Δημοτικά

Παράλληλα, υλοποιείται στο μουσείο έως το τέλος Νοεμβρίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ’-Στ’ τάξεις) και στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τον διττό χαρακτήρα της φωτιάς ως αιτία καταστροφής αλλά και ως διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θα περιλαμβάνει ολιγόλεπτη προβολή και έκθεση αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου, τα οποία θα βοηθήσουν τους μαθητές να ταξιδέψουν στον κόσμο του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού. Θα μάθουν για τη χρήση της φωτιάς από την εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή μέχρι την τεχνολογία και το υγρό πυρ. Θα γνωρίσουν την ξεχωριστή θέση που έχει η φωτιά στη λατρεία και τη συμβολική της διάσταση στην τέχνη. Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Διαχρονικό Μουσείο και στα τηλέφωνα 2413-508.253 (κ. Μαρία Βλαχάκη), 2413-508.240 (κ. Ελένη Βαγγέλη), email: 7eba@culture.gr και ieepka@culture.gr.