Η αναχώρηση του νεαρού βασιλιά Όθωνα από το Μόναχο, η άφιξή του στο Ναύπλιο, πορτρέτα του ίδιου και της βασίλισσας Αμαλίας, έργα που αναφέρονται στα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 και πολλά ακόμη, περιλαμβάνονται στην έκθεση «Τα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα (1833-1862)» η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για μία προσέγγιση της ιστορικής περιόδου από την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έως την έξωσή του τον Οκτώβριο του 1862.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η έκθεση εστιάζει σε βασικά χαρακτηριστικά της νεότερης εικονογραφίας του Ναυπλίου με βασικό άξονα την οπτική των ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την οθωνική περίοδο.

Περιλαμβάνει έτσι, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, φωτογραφικό υλικό, πορτρέτα των πρωταγωνιστών της Ναυπλιακής Επανάστασης, τη λιθογραφία της έξωσης των πρώτων βασιλέων, το τραπέζι στο οποίο υπογράφηκε το διάταγμα αυτής της έξωσης καθώς και γελοιογραφίες που αναφέρονται στο θέμα του ανταγωνισμού των τριών δυνάμεων για την εξουσία στην Ελλάδα.

Εκτός από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζονται εξάλλου και χαρακτικά που ανήκουν στην πλούσια συλλογή του καθηγητή Νομικής και τ. αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα, επίσης χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, που παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, έργα από τις συλλογές ζωγραφικών και χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη, ενδυμασίες από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», έργα από τις συλλογές του δήμου Ναυπλίου, του δικηγόρου κ. Κωνσταντίνου Καράπαυλου και του κ. Ιωάννη Σπηλιωτάκη καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Ναυπλιέων για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση (1 Φεβρουαρίου-8 Απριλίου 1862) και θα διαρκέσει ως τις 30 Ιανουαρίου.

Επιστημονικό συμπόσιο για την οθωνική ιστορία του Ναυπλίου και της Αργολίδας και τις πρώτες επαναστατικές κινήσεις ενάντια στον Όθωνα αρχίζει εξάλλου την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι η Ναυπλιακή Επανάσταση ως ιστορικό γεγονός είχε εκφράσει τις συνειδητοποιήσεις, τις επιθυμίες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ναυπλιακής για τον απεγκλωβισμό από τα πολιτικά και εθνικά αδιέξοδα, τα οποία είχε δημιουργήσει το καθεστώς του Όθωνα και για την επιβολή δημοκρατικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα αναζητούνταν δρόμοι για την ανόρθωση της χώρας.

Γεγονός λοιπόν είναι, ότι το στρατιωτικό κίνημα του 1862 απέκτησε πολιτική νομιμοποίηση χάρη στη συμμετοχή της ναυπλιακής κοινωνίας και ηθική αναγνώριση και δικαίωση χάρη στην εμμονή των κατοίκων του στις διακηρυγμένες αρχές, ακόμη και μετά τη στρατιωτική αποτυχία, τους νεκρούς και τον αποκλεισμό.

Η ευρωπαϊκή και η ελληνική συγκυρία εν έτει 1862, η Ναυπλιακή Επανάσταση και οι συνέπειες, οι σχέσεις της με άλλα επαναστατικά κινήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πολυδιάστατη προσωπικότητα της ναυπλιακής κοινωνίας, το πέρασμα του Ναυπλίου από τη μεσαιωνική τειχισμένη πόλη στην ανοικτή πόλη του 19ου αιώνα, το σχολικό σύστημα στην Αργολίδα την περίοδο του Όθωνα είναι ορισμένα από τα θέματα του συνεδρίου.

Θα μιλήσουν ιστορικοί, αρχιτέκτονες, αρχειονόμοι, νομικοί, θεατρολόγοι, μεταξύ των οποίων οι: Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Χριστίνα Κουλούρη, Πέπη Γαβαλά, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Έλλη Δρούλια, Χρήστος Λούκος Ευτυχία Λιάτα, Βαρβάρα Γεωργοπούλου, Γιάννης Μπαφούνης.