Στη διάρκεια της Ιστορίας ο Παρθενώνας χτίστηκε, γκρεµίστηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Το µνηµείο έγινε πρότυπο του µύθου της κλασικής τελειότητας, αντικείµενο αρχιτεκτονικής µελέτης, στοιχείο της µοντέρνας πολιτιστικής ταυτότητας, µοντέλο της ποπ κουλτούρας ως φιγούρα στις καρτ ποστάλ των τουριστικών καταστηµάτων. Πρόσφατα πρωταγωνίστησε και στη διαµάχη του γερµανοευρωπαϊκού πεδίου των µέσων ενηµέρωσης: η «τελευταία» του ευκαιρία ήταν να διατεθεί προς ενοικίαση µαζί µε τα υπόλοιπα µνηµεία της Ακρόπολης προς 1.600 ευρώ την ηµέρα.

Σε μια πρωτότυπη έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο «Collecting Architecture» (Συλλεκτική Αρχιτεκτονική) που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ο Παρθενώνας μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε η κρίση να μην προκαλέσει έλλειμμα στον πολιτισμό της χώρας: τα πολλαπλά αντίτυπα του μνημείου θα προσδώσουν ανυπολόγιστη αξία στους πολιτισμικούς πόρους της πόλης.

Η εργασία αυτή είναι μία από τις πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες που θέτουν ερωτήματα για την Αθήνα και τα περίχωρά της όσον αφορά τον σύγχρονο ρόλο της αρχιτεκτονικής και τη σύνδεσή της με την τέχνη ως παραγόντα εξέλιξης για το μέλλον του κόσμου. Παράλληλα, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί το έργο του Εμμανουήλ Βουρέκα, αρχιτέκτονα της «αστικής αθηναϊκής πολυκατοικίας», στο σύνολό του. Και ο Μάριο Μπότα, ο Ελβετός αρχιτέκτονας του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά, επισκέπτεται την Αθήνα για να δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα την αρχιτεκτονική ως πράξη πολιτισμικής αντίστασης στην απώλεια ταυτότητας και την κοινοτοπία.

Οι εκδηλώσεις

— «Collecting Architecture Territories» έως 31 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Εμμ. Παππά και Φιλελλήνων 11, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2758490). Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 12.00-20.00, Σάββατο 10.00-14.00.

— «Ο Κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα», έως 2 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111). Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-22.00.

— Ο Μάριο Μπότα μιλάει την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210 7282333). Η είσοδος θα είναι δωρεάν, με δελτία προτεραιότητας που θα διατίθενται από τις 17.30.