Στην κατεδάφιση κι άλλων εγκαταλειμμένων κτισμάτων που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη, και συγκεκριμένα επί της οδού Επταπυργίου, προχώρησαν το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος προχωρά βήμα βήμα στην εκκαθάριση της περιοχής, με τελικό στόχο την υλοποίηση της μελέτης που οι υπηρεσίες του έχουν εκπονήσει για την αξιοποίηση και την ανάδειξή της.

Στο παρελθόν, στο τμήμα αυτό της Επταπυργίου μεταξύ των οδών Ακροπόλεως και Παλαμίδη (έναντι της μονής Βλατάδων) κατεδαφίστηκαν περίπου 20 κτίσματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν 15 ρυμοτομημένα κτίρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση άλλων πέντε κτιρίων που δεν έχουν κριθεί διατηρητέα.

«Συνεχίζουμε στην οδό Επταπυργίου, στην Άνω Πόλη, την επιχείρηση ανάδειξης των βυζαντινών τειχών με την απομάκρυνση των αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών που εφάπτονται στα τείχη, σημεία που είναι από χρόνια χαρακτηρισμένα ως χώρος πρασίνου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Μέχρι στιγμής, από τις κατεδαφίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, στην περιοχή απελευθερώθηκε χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 4.000 τ.μ., ενώ με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων θα απελευθερωθεί, θα αναπλαστεί και θα δοθεί στους δημότες χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 5.500 τ.μ.

Βάσει της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης, προβλέπεται ανάπλαση της περιοχής με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα βυζαντινά μνημεία, ενώ προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου και διαδρόμων που να συνδέουν μεταξύ τους τα υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια.