Θύμα βανδάλων έπεσε η επίκρουστη σπείρα που είχε εντοπιστεί σε βράχο στην περιοχή Άγ. Αθανάσιος, στο νησί Ηρακλειά, στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με το μηχανικό κ. Χρήστο Κανάκη, που πρώτος κατέγραψε και μελετά συστηματικά τις σπείρες, έγινε προσπάθεια να «ξηλωθεί» η σπείρα από το βράχο με καλέμι ή παρόμοιο εργαλείο, καθώς στο κάτω τμήμα της πλάκας όπου υπήρχε η σπείρα το πέτρωμα εμφανίζεται πιο ανοικτόχρωμο. Όταν έγινε αντιληπτό πως το «ξήλωμα» ήταν αδύνατο, ο άγνωστος κατέστρεψε τη σπείρα με αμβλύ εργαλείο.

Επρόκειτο για μια από τις 25 περίπου ανάλογες σπείρες που βρίσκονται σε βράχους στο νησί και έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών, αν και οι αρμόδιες για την προστασία και την ανάδειξή τους υπηρεσίες αδρανούν.

«Είμαι εξοργισμένος και αηδιασμένος», σχολίασε για το γεγονός στην σελίδα του «Αρχαιολογία Online» σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κανάκης. Ο ίδιος ήταν επίσης που πρώτος εντόπισε και την καταστροφή, κοινοποιώντας το γεγονός και καταδικάζοντας την αδράνεια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Κανείς δεν έχει οργανώσει μία ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων (και όχι μόνο). Δεν είναι μόνο τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση που διαπιστώνεται αυτή η αδιαφορία. […] Από το 2000 προσπαθούμε με κάθε μέσο και άπειρα έγγραφα προς κάθε κατεύθυνση, να καταφέρουμε να διασώσουμε όσες απέμειναν και να βρεθεί κάποιος να τις καταγράψει και να τις μελετήσει. Η καταστροφή άρχισε και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να την σταματήσει», συμπληρώνει σε επικοινωνία που είχε με την ομάδα του «Αρχαιολογία Online».

Για το γεγονός έχει ήδη γίνει σχετική καταγγελία ενώ υπάρχει η ελπίδα εμπλοκής στο θέμα της δικαιοσύνης.