Στέργιος Φασουλάκης (επιμ.), Αδαμαντίου Κοραή Άτακτα. εκδ. Άλφα Πι, Χίος 2009

ISBN (set): 960-6798-20-8

Το επτάτομο έργο του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή της Επανάστασης του 21 με τίτλο «Άτακτα» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Άλφα Πι» της Χίου σε επιμέλεια του ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στέργιου Φασουλάκη.

Ο πρώτος τόμος περιέχει δύο ποιήματα του Θεόδωρου του Προδρόμου με μακροσκελείς σημειώσεις και πέντε πίνακες που αποδεικνύουν τη γλωσσολογική γεφύρωση του Αρχαίου Ελληνισμού με το Νέο Ελληνισμό, καταδεικνύοντας την εθνική συγγένεια και συνέχεια. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει γλωσσογραφικής ύλης δοκίμιο και το πρώτο μέρος του νεοελληνικού λεξικού που συνέταξε ο μέγας αυτός λόγιος. Ο τρίτος τόμος αποτελείται από στοιχεία ιστορίας της αρχαίας Χίου για να δείξει την συνεισφορά του νησιού στον πολιτισμό γεγονός που άξιζε την ελευθερία της και όχι την Οθωμανική δουλεία . Επίσης, μετάφραση της Καινής Διαθήκης και διάλογο περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός. Οι υπόλοιποι τόμοι περιλαμβάνουν το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο μέρος του νεοελληνικού λεξικού, ενώ ο τελευταίος περιέχει πίνακες και ευρετήρια του Φ.Φουρναράκη, συνεργάτη του Κοραή.

Στην έκδοση προστέθηκαν όλες οι ιδιόχειρες σημειώσεις του Κοραή, κι έτσι η συλλογή γίνεται πλουσιότερη από την αρχική του 1828- 1835.