Έληξαν την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 οι φετινές έρευνες στην Αρχαία Ελίκη με τη συμπλήρωση των έξι εβδομάδων από την έναρξη των εργασιών στις 16 Ιουλίου. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν υπό την διεύθυνση της προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης δρος Ντόρας Κατσωνοπούλου, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου, Αθηνών, Οξφόρδης και Leeds (Αγγλία), Σίδνεϊ (Αυστραλία), Βαρκελώνης (Ισπανία), Τόκυο (Ιαπωνία), Βαρσοβίας (Πολωνία), Κοπεγχάγης (Δανία), Όσλο (Νορβηγία), Σινσινάτι και Ν. Υόρκης (ΗΠΑ).

Οι ανασκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν από το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα βαφής νημάτων-υφασμάτων του 3ου αι. π.Χ., στα όρια Ελίκης–Βαλιμιτίκων Αιγιαλείας, συνεχίσθηκαν σε νέες θέσεις στην περιοχή Ριζομύλου και Νικολαιίκων όπου η ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει ενδιαφέροντες στόχους με τις έρευνες των προηγούμενων ετών. Στις θέσεις αυτές ανακαλύφθηκαν νέα και ιδιαιτέρως σημαντικά ευρήματα που σχετίζονται με κομβικές φάσεις στην ιστορία της Αρχαίας Ελίκης και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην προσπάθεια των επιστημόνων για την ανασύσταση και βαθύτερη γνώση της ζωής και του πολιτισμού της αρχαίας πόλης.

Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν επίσης παλαιοσεισμολογικές τομές για την συνέχιση διερεύνησης της σεισμικής ιστορίας της περιοχής και την καταγραφή επεισοδίων αρχαίων σεισμών υπό την ευθύνη του Καθ. Γεωλογίας του Παν. Πατρών Γιάννη Κουκουβέλα καθώς επίσης και σειρά χειροκίνητων γεωτρήσεων για την μελέτη του παλαιο-περιβάλλοντος και την οριοθέτηση της αρχαίας λιμνοθάλασσας που έχει εντοπισθεί από την ερευνητική ομάδα μεταξύ Ριζομύλου και Νικολαιίκων σε προηγούμενες ερευνητικές περιόδους.

Η Εταιρεία, εξάλλου, θα πραγματοποιήσει τον μήνα Νοέμβριο ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των φορέων και του κοινού της Αιγιάλειας, κατά την οποία η δρ Κατσωνοπούλου θα παρουσιάσει τα εξαιρετικώς σημαντικά αποτελέσματα των ανασκαφών 2012 στην Αρχαία Ελίκη.